Spring naar de content

Vermeende Britse beul noemt zich John en leidt ‘The Beatles’

De hele wereld is in de ban van de gruwelijke dood van de Amerikaanse journalist James Foley. Zijn geheel in het zwart gehulde beul sprak in het filmpje van de executie met een duidelijk Brits, vermoedelijk Londens accent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Sinds de vrijgave van de onthoofdingsvideo wordt geprobeerd om de identiteit van Foleys moordenaar te achterhalen. Taalkundigen die zijn tongval analyseerden, zijn ervan overtuigd dat het een Brit betreft, waarschijnlijk een Londenaar. De geheime diensten van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onderzoeken momenteel of een in Londen geboren jihadist die zichzelf ‘John’ noemt verantwoordelijk is voor de onthoofding.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bewaker van westerse gijzelaars
‘John’, die door een voormalige gegijzelde wordt beschreven als hoogopgeleid, intelligent maar zeer extremistisch, maakt deel uit van het IS-bolwerk in Raqqa, Syrië. Omdat de vermeende Britse beul samen met twee eveneens in Engeland geboren militanten westerse gijzelaars bewaakte, werden ze door andere jihadi’s ‘The Beatles’ genoemd, zo vertelde een voormalige gijzelaar aan The Guardian.

Experts waarschuwen dat Britse extremisten in Irak en Syrië tot de hardste en meest meedogenloze van de regio worden gerekend, aldus de Britse krant. En als ‘John’ inderdaad Foleys beul was, kan geconcludeerd worden dat Britse jihadstrijders, van wie er zover bekend meer dan vijfhonderd afreisden naar Syrië en Irak, zich omhoog hebben gewerkt binnen de terroristische organisatie en niet langer voetsoldaten zijn.

Meer journalisten vermist
In de video ‘A Message to America’ toont de beul ook een andere gijzelaar, waarschijnlijk de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, die onder meer voor Time Magazine werkt en in augustus vorig jaar in de buurt van Aleppo werd ontvoerd. Als de Verenigde Staten niet stoppen met hun bombardementen op Irak, wordt hij het volgende slachtoffer, zegt de man in het filmpje.

Sinds het begin van de opstand in Syrië zijn er ten minste 39 journalisten gedood. Tientallen worden nog vermist, onder wie Sotloff en de Amerikaanse Austin Tice, die twee jaar geleden werd ontvoerd.