Spring naar de content

Zelfs de bioscoopzaal niet meer veilig voor telefoonterreur

Naar de film gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Alleen al het lezen van die vier woorden moet alnostalgische sentimenten oproepen. Zelfs nu we naar digitale IMAX-schermen kijken door 3D-brillen met nachochips. Het gevoel dat je krijgt wanneer de lichten langzaam doven, de stilte en duisternis in de zaal, en het idee dat je een paar uur in een andere wereld zit, waar even geef Facebook, Twitter en persoonlijke problemen meer bestaan. Maar dat dreigt te veranderen.

Een huiveringwekkend bericht in The Hollywood Reporter was het, afgelopen dinsdag. In China wordt geëxperimenteerd met zogenaamde ‘bullet screens‘, waarop bioscoopbezoekers tijdens de film hun bevindingen, analyses en Joost mag weten wat nog meer in een tekstbericht kunnen sturen naar het bioscoopscherm, waar dit vervolgens komt te staan. En u vond ondertiteling al vervelend?

Het idee lijkt afkomstig uit Japan, waar andere vormen van een ‘second screen‘ zich populair bewezen op het internet en recent tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal. En eerder deze maand kwam daar een nieuwe variant op, in een Chinese bioscoop in het noordoosten van het land. Animatiefilm The Legend of Qin werd daar afgespeeld met de mogelijkheid om je eigen berichten eroverheen te plaatsen. En ja, als je dan ook nog een paar cent per berichtje vraagt, dan is dat een gat in de markt. (Misschien worden de berichten daarom aangeduid als bullets, en niet omdat er letterlijk gaten vallen in het scherm.)

film
Dit moet het worden. Via (…)

Je zou zeggen dat de regisseur van deze film woest werd, schreeuwend over artistieke integriteit – maar nee. Dit is wat mensen leuk vinden vandaag de dag, was zijn reactie. “Op de lange termijn kan het gevolgen hebben voor de concentratie. We proberen om de bullet screens voort te zetten bij films die het jonge publiek leuk vindt. De tijd zal het leren.”

Opzienbarende verschijnselen uit Japan of China komen dikwijls alleen onze grens over in de vorm van een bericht, zoals gekleurde kuikentjes, hamsterkontjes, maskers tegen de zon – het zette vooralsnog geen voet op Nederlandse bodem. Laten we hopen dat dit ook opgaat voor het bullet screen.

Onderwerpen