Spring naar de content

Johan Tschopp wint de Vuelta

Vandaag begint de Vuelta a Espana. Het rondje apenkooien onder de grote wielerrondes. Alles mag, alles kan, zolang er maar flink geklauterd wordt en je maar uitgeput weer naar huis gaat. Vorig jaar nog werd de ronde gewonnen door een man van bijna 42, die daarvoor en daarna nooit meer aannemelijk wist te maken dat dat niet een volkomen belachelijke zege was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Een voorbeschouwing schrijven voor de Vuelta is volkomen onmogelijk. Een columnist die iets probeert te voorspellen over de Vuelta is vergelijkbaar met een Amerikaans kind dat geblinddoekt en met een stok in de hand in een bos wordt neergezet met de mededeling dat er ergens op die paar druk beboomde hectaren een beuk staat met een pinata eraan: het kan zijn dat je raak mept, maar met verstand van zaken heeft dat niets te maken.
Daarom hierbij: enkele slagen in de lucht over de Vuelta van 2014.

* Daniel Teklehaymanot, de beste Eritrese wielrenner sinds tijden, wint twee etappes achter elkaar, die naar Alcaudete en die naar Albacete. Door een administratief misverstand worden deze twee zeges als 1 overwinning gearchiveerd. Teklehaymanot gaat tegen die beslissing in beroep en wordt tijdens het kort geding betrapt op het gebruik van een advocaat.

* De Amerikaan Larry Warbasse van BMC wordt iedere dag gelost en komt ver achter het peloton binnen. Geruchten dat BMC een willekeurige 41-jarige Amerikaan heeft aangetrokken om de Vuelta te winnen, worden steeds sterker.

* Een interessante strijd binnen de wedstrijd is die tussen de twee Esten, Tanel Kangert en Gert Joeaar. Na tien dagen staat Kangert zesde en Joeaar 127e in het klassement.

* Robert Gesink wint twee massasprints en stelt in een interview met Cyclingnews dat hij nog niet de oude is.

* Philippe Gilbert, Tom Boonen en Fabian Cancellara stappen vroeg in de tweede etappe af om zich verder te gaan voorbereiden op het WK. Michel Wuyts stelt: ‘Zonder een dag Vuelta in de benen maak je in Ponferrada geen schijn van kans.’

* Tijdens de vijftiende etappe naar Lagos de Covadonga raakt Carlos Betancur vermist. Aan de finish heeft de Colombiaan een kleine veertig minuten voorsprong op zijn naaste belagers. Volgens ploegleider Vincent Lavenu is er met Betancurs bloedwaarden niets mis. ‘Je zou haast kunnen zeggen: integendeel.’

* Maarten Ducrot noemt Wilco Kelderman ‘De Nieuwe Robert Gesink’. Zo zie je maar, hoe snel sporters in Nederland op het schild gehesen worden.

* In de twaalfde etappe rijdt Amets Txurukka veertig kilometer in het peloton. Pas wanneer hij hier door teamgenoten op wordt gewezen, demarreert hij alsnog.

* Peter Sagan vestigt een record door zeventien Top-10-plaatsen in een Grote Ronde te behalen.

* Jurgen Van den Broeck presteert niet naar verwachting. ‘Maar je mag niet uitsluiten dat hij erdoor komt en toch nog ziek wordt,’ aldus ploegdokter Jan Mathieu.

* Het grote Amerikaanse talent Lawson Craddock wint een etappe.

* Wout Poels maakt halverwege de Vuelta zijn nieuwe ploeg voor 2015 bekend. Hij gaat rijden voor het Rabobank Development Team. Ploegleider Arthur van Dongen: ‘Wij zien in hem iemand die op termijn door moet kunnen groeien naar World Tour-niveau.’

* Daniele Bennati viert een fraai jubileum: voor de 250e keer trekt zijn ploeg Tinkoff-Saxo tevergeefs de sprint voor hem aan. In de etappe naar Priega wordt de Italiaan bovendien nog fraai zevende.

* Johan Tschopp wint de Vuelta, voor Kenny Elissonde en Nairo Quintana.