Spring naar de content

Al vijftien jaar te koop: de villa van Joseph Goebbels

Het landgoed waar nazi-propagandaminister Joseph Goebbels in de oorlogsdagen met enige regelmaat verbleef, blijkt onverkoopbaar. De villa, met daaromheen zo’n zeventien hectare grond, staat inmiddels al meer dan vijftien jaar in de verkoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het landgoed kent een roemrijke historie. In de eerste plaats is er Joseph Goebbels, die in 1936 zijn intrek nam in dit buitenhuis. Hier, onder de rook van Berlijn en op een uur rijafstand van van zijn familievilla aan de Wannsee, bracht hij heel wat vrije uurtjes door. Het is bekend dat de Zweedse actrice Zarah Leander er in ieder geval een keer opgetreden heeft, maar ook dat deze villa het decor was van zijn buitenechtelijke escapades met de Tsjechische actrice Lída Baarová. Volgens een inventarisatie bestond het huis in 1939 uit dertig privékamers, veertig dienstkamers, een garage, een bunker (op de derde foto onderaan deze foto ziet u de ingang van die bunker) en een bioscoopzaal ter waarde van 2,3 miljoen Reichsmark, die overigens volledig is gesponsord door de Duitse filmbond UFA.

Twee dictaturen
Na de val van het Derde Rijk werd het landgoed korte tijd gebruikt als militair hospitaal. In 1946 echter nam de communistische jeugdbeweging Freie Deutsche Jugend (FDJ) het terrein in bezit. Recht tegenover de villa werd een nieuw pand neergezet, dat huisvesting moest bieden aan vijfhonderd studenten die het marxisme-leninisme bestudeerden. Daarna, tot 1999, was het landgoed in gebruik van een internationaal onderwijscentrum, maar sedertdien staat het leeg. En dat is te zien: de verf bladdert van de deuren, overal in de muur zitten scheuren en het terrein is overwoekerd door struiken en onkruid.

Mede door de roemruchte geschiedenis staat het terrein, met daarop de verschillende gebouwen van verschillende dictaturen, nog steeds te koop. Vraagprijs: nul euro. Enige voorwaarde is dat je een goed concept bedenkt en het terrein een nieuwe functie geeft. Renovatie- en onderhoudskosten (alleen onderhoud kost al 150.000 euro per jaar) zijn voor de nieuwe eigenaar. Ook moet het terrein in publieke handen blijven, bijvoorbeeld door er een revalidatiecentrum, hotelschool of privé-universiteit van te maken, om te voorkomen dat het pand een bedevaartsoord wordt voor neo-nazi’s. Interesse? Meer informatie staat hier.

G1 G2 G3
(Via)