Spring naar de content

Nieuw: de emmer-met-puin challenge voor Gaza

Sinds enkele weken ledigt de mensheid massaal bakken met ijswater over het eigen hoofd om steun te betuigen aan het onderzoek naar de spierziekte ALS.  In Gaza heeft men de hype ook opgepikt, maar bij gebrek aan (koud) water vullen ze de emmers daar met andere zaken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

De Ice bucket challenge is immens populair, menig Facebooktijdlijn wordt overspoeld met filmpjes waarin bekenden en onbekenden emmers koud water in hun nek gedumpt krijgen, en ook beroemdheden doen vrolijk mee. Zo moest onder anderen oud-president Bush jr. er al aan geloven. Dit alles natuurlijk tot grote vreugde van de ALS-organisaties wereldwijd, die de donaties zien binnenstromen. Zo heeft ALS Nederland deze maand al zo’n 14 duizend donaties ontvangen terwijl het normaal ongeveer 200 stortingen binnen krijgt. De enorme aandacht voor ALS is ook de inwoners van Gaza niet ontgaan, en die hebben er nu hun eigen variant op bedacht.

De Jordaanse komiek Mohammed Darwaza verzon de Rubble bucket challenge vorige week om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. Aangezien water daar momenteel te schaars is om zomaar te verspillen, en de elektriciteit om het tot een lage temperatuur te koelen veelal ontbreekt, verzon hij iets dat hij meer passend acht: emmers met puin. Als het met de grond gelijk gemaakte gebied één ding in overvloed heeft dan is het wel brokken cement en zand.

Hoewel de Rubble bucket challenge zijn ijswaterrivaal vooralsnog niet weet te evenaren vond hij zijn weg in ieder geval al wel naar Canada en Maleisië.

De inwoners van Gaza zijn overigens niet de enigen die met een eigen interpretatie van de immens populaire ice bucket challenge aandacht voor andere zaken vragen, zo is in India ook al de rice bucket challenge ontstaan om aandacht voor de situatie daar op te eisen. Gelukkig besteden ze die rijst nuttiger dan degenen die ijswater over hun hoofd uitstorten: ze geven het voedsel weg aan de armen.