Spring naar de content

Onderzoek: ontbijt helemaal niet zo belangrijk als gedacht

Het wordt er bij ons al jaren flink ingehamerd: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla het niet over. Het Voedingscentrum adviseert het ten stelligste. Maar de wetenschappelijke ondersteuning daarvoor is behoorlijk mager. Voel u dan ook niet schuldig als u nooit of vaak niet ontbijt, want uit recent onderzoek blijkt dat het helemaal niet zoveel uitmaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Al heel lang was de gedachte dat we, als we maar een goed ontbijt naar binnen werken, de rest van de dag minder behoefte hebben aan eten. Maar uit diverse studies, die deze maand zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat de eerste maaltijd van de dag weinig invloed heeft op tussendoortjes of op de totale inname van calorieën. Het overslaan van het ontbijt heeft ook geen invloed op obesitas en hart- en vaatziekten, en heeft evenmin effect op de stofwisseling.

ei

De onderzoekers van de Britse University of Bath stellen dat de gezondheid van mensen die een goed ontbijt eten maar beter is omdat zij in het algemeen al een gevarieerder eetpatroon en een bewustere levensstijl hebben. Het ligt dus niet aan het feit dat ze ontbijten.

De wetenschappers uit Bath deelden een aantal proefpersonen in in twee groepen, waarvan de ene geen ontbijt at en de andere een flink ontbijt van 700 calorieën. Ze vonden na zes weken geen verandering in de stofwisseling. Het grootste verschil was dat degenen die niet hadden ontbeten gedurende de dag minder calorieën tot zich namen dan de personen die wel hadden ontbeten. Ook compenseerden ze het ontbijt niet met meer eten in de loop van de dag. Bovendien was er geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen.

Voor een ander onderzoek werden driehonderd mensen met overgewicht verdeeld in drie groepen, die ontbeten, het ontbijt oversloegen, of een gezond ontbijt nuttigden. Ook ditmaal werd geen verschil genoteerd in gewichtsverlies of -toename. Wel werd ontdekt dat mensen die ontbeten hadden een stabielere suikerspiegel hadden en meer geneigd waren om die dag calorieën te verbranden. Ook kwamen de niet-ontbijters wat trager op gang dan hun ontbijtende medemens. Onderzoeker James Betts, die zelf overigens nooit ontbijt: “Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is is zo bekend, dat veel mensen verbaasd zijn als ze horen dat er geen bewijs is dat al dan niet ontbijten effect heeft op je gezondheid.”

Onderwerpen