Spring naar de content

Onderzoek: ook de allerkleinsten niet vies van leedvermaak

Van binnen hard lachen om iemand die voor u de trap oploopt, een trede vergeet en vol op zijn plaat gaat. Of om een voetganger die een grote plas water passeert, verrast wordt door een voorbij zoevende auto en een tsunami over zich heen krijgt. Een beetje leedvermaak is niemand vreemd. Zelfs niet voor de jongsten onder ons.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sylvester Ilias

Kinderen blijken zich namelijk op jonge leeftijd al schuldig te maken aan ‘Schadenfreude’, leedvermaak dus. Dit concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Haifa. Zij onderzochten de reactie van kinderen op het leed van anderen kinderen. De jongste kinderen die aan dit onderzoek meededen, waren net twee jaar oud.

Jaloezie
Het onderzoek werd gedaan door 35 moeders hardop te laten voorlezen in het bijzijn van hun eigen kinderen en een vriendje van hun kind. Tijdens het voorlezen knoeide de moeder water op het boek. Om de invloed van jaloezie op leedvermaak te toetsen, werden twee situaties gecreëerd. Eentje waarbij de moeders werd geïnstrueerd om het vriendje te knuffelen tijdens het voorlezen. En eentje waar geen van beide kinderen werd geknuffeld. Wanneer mama water morste op het boek en daardoor moest stoppen met voorlezen, werd met veel meer blijheid ontvangen door het eigen kind wanneer het vriendje werd geknuffeld dan wanneer de situatie voor beide kinderen gelijk was.

Springen en klappen
Het eigen kindje, dat jaloers werd gemaakt door het knuffelen, reageerde volgens de onderzoekers ‘met positieve bewoordingen op het ongelukje’. ‘Sommigen kinderen begonnen zelfs te springen en te klappen.’ Dit gedrag was veel minder aanwezig of helemaal afwezig in de situatie waar geen van de kindjes werd geknuffeld. Uit oudere onderzoeken bleek al dat het benijden van een ander en jaloezie aan de basis staan van leedvermaak bij volwassenen. Maar nu is aangetoond dat leedvermaak ook al bij de allerkleinsten aanwezig is. Volgens de onderzoekers is het niet zo vreemd, aangezien we van nature sociale wezens zijn die zich vergelijken met de mensen om ons heen.

Leedvermaak is dus onlosmakelijk met ons verbonden, daarom hier wat filmpjes waar u waarschijnlijk toch stiekem hard om moet lachen.

Onderwerpen