Spring naar de content

Zien: zo gevaarlijk is de nieuwe rage ‘swatting’

Het is alweer een tijdje een nieuw ‘modeverschijnsel’ in de Verenigde Staten: mensen pesten door de politie te bellen en te zeggen dat er een gijzeling plaatsvindt in hun huis of erger nog, dat er mensen zijn vermoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het is een prank, een grap, uitgevoerd door vaak jonge mensen die geen idee hebben wat de gevolgen zijn van hun grap. Swatting heet het, naar het feit dat er SWAT-teams (Special Weapons And Tactics) worden ingezet bij dat soort situaties. Het gebeurde eerst bij bekende Hollywood-sterren, die stuk voor stuk het slachtoffer werden van een grappenmaker die de politie belde en met een verhaal aan kwam zetten waardoor de politie in actie kwam.

Sinds kort worden ook gewone mensen lastiggevallen met deze grap. Gelukkig bleef gamer Jordan Mathewson aka Kootra kalm toen een SWAT-team zijn kantoor binnenstormde terwijl hij het spelletje Counterstrike aan het livestreamen was. Onderstaande beelden laten zien dat zo’n team van de politie bloedserieus is en guns blazing de situatie onder controle probeert te krijgen. Zij denken immers dat er iets ernstigs aan de hand is.

Vice heeft een paar maanden geleden een reportage gemaakt over de gevaren van swatting. Het is een dure grap, levensgevaarlijk bovendien. De politie dient iedere melding serieus te nemen en dringt in zo’n geval met een compleet SWAT-team een huis binnen om de situatie veilig te stellen. U kunt zich voorstellen wat de gevolgen zijn wanneer een van die agenten iets te trigger happy is…