Spring naar de content

Controverse: regisseuse maakte Palestijnse film met Israëlisch geld

In zuidelijk Israël en de Gazastrook staan momenteel het Israël en Palestijnen tegenover elkaar in een bloederig conflict. Tegelijkertijd opent op het oudste internationale filmfestival ter wereld, dat van Venetië, de film Villa Touma. Een Palestijnse verhaal mede mogelijk gemaakt door een Israëlisch fonds.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Villa Touma is het verhaal van een drie voorname Christelijk-Palestijnse zussen uit Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. In stille armoede leven zij een teruggetrokken leven, dat flink wordt opgeschut wanneer ze hun nichtje, een wees, in huis nemen. Een heel Palestijns verhaal vanuit een vrouwelijke perspectief, omschreef Deborah Young van The Hollywood Reporter de film in een positieve recensie nadat de film dit weekend in Venetië werd vertoond.

De film is gemaakt door een Israëlisch productieteam, en grotendeels gefinancierd door het door de staat beheerde Israëlische Filmfonds (een sponsoring van zo’n 290 duizend euro). En daar is de betaler niet zo blij mee, want regisseuse Suha Arraf (een Palestijnse met Israëlische burgerschap) heeft de film gepresenteerd als een Palestijns product.

Volgens het Israëlische dagblad JPost heeft de voorzitter van het Filmfonds Villa Touma bestempeld als ‘bedriegerij’, omdat de overeenkomst die het Fonds sloot met regisseuse Arraf betekent dat de film geen Israëlisch product is.

De advocaat van Suha Arraf reageerde. Er zou geen enkele voorwaarde zijn die Arraf oplegt de film te presenteren met welke identiteit dan ook, en als Arraf de film wil presenteren als Palestijns, betekent dat nog niet dat het door Palestijnen is geproduceerd.

Het Venice Film Festival heeft het zekere voor het onzekere genomen en laat de nationaliteit van de film vooralsnog in het midden.

Onderwerpen