Spring naar de content

Deadline day: Valentijnsdag voor mannen

Was uw man gisteren gespannen? Onrustig? Bleef hij de hele avond achter z’n scherm zitten en was hij bij het minste of geringste geïrriteerd? Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met deadline day, de dag van spanningen, verrassingen en teleurstellingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke ten Katen

Vannacht om 00:00 uur eindigde in veel landen de transferperiode voor voetballers, wat betekent dat spelers na deze datum niet meer aan een andere club mogen worden verkocht (tot het volgende ‘transferwindow’). Voor veel mensen iets dat ongemerkt voorbij gaat, maar sportjournalisten bivakkeren dagen lang bij de voetbalstadions. En veel voetballiefhebbers kunnen niets anders doen dan vol spanning websites met het laatste transfernieuws F5-en en twitter volgen. Lukt het om die ene begeerde speler binnen te halen? Of vertrekt de sterspeler ineens naar de rivaal?

Met de naderende deadline lijkt het wel steeds langer te duren voordat een transfer met zekerheid bevestigd kan worden. Los van het papierwerk en de medische keuringen die voor onverwachte problemen kunnen zorgen, staan clubs niet te trappelen om in deze spannende ontknoping speculaties te bevestigen. Een goede voedingsbodem voor geruchten.

Zo zou Ronaldinho gesignaleerd zijn in een pub in Stoke-on-Trent, genietend van een pint en jellied eels. En werd Kaka op een parkeerplaats gespot.

De Blanke Bogarde (@DuBlanqueBogarde) dacht dat Marc Overmars kort voor de deadline nog Ola John zou proberen binnen te slepen. Fans van Arsenal vinden dat hun club niet bepaald doortastend heeft gehandeld tijdens deze transferperiode.

Begrijpelijk dat deadline day ook wel de ‘Valentijnsdag voor mannen’ wordt genoemd. Na een dag vol spanning kan er sprake zijn van mooie verrassingen dan wel grote teleurstellingen. De hoogtepunten van deze deadline day: Willem II huurde op het laatste moment nog Jerson Cabral van FC Twente en internationaal waren de komst van Radamel Falcao bij Manchester United en Arsenal-aankoop Danny Welbeck de transfers die fans in beroering brachten.

In Nederland was de meest opvallende transfer waarschijnlijk die van Kenneth Vermeer, die naar aartsrivaal Feyenoord vertrok. Pijnlijk voor de diehard Ajax-supporters. Maar ook daar wordt handig op ingespeeld. Die Vermeer-tattoe kan gewoon worden verwijderd, met korting. Het kan soms verkeren in het voetbal (net als in de liefde trouwens, Wesley).