Spring naar de content

Henk van der Meijden: 'Ik ben bang dat Gordon ten onder gaat aan aandachttrekkerij'

Alle drie doorgewinterd in het werken met BN’ers. De een als manager van Volendamse sterren, de ander als ‘godfather van de roddeljournalistiek’ en tegenwoordig theaterproducent, en de derde als hedendaagse ‘sterrenkundige’. Jaap Buijs, Henk van der Meijden en Evert Santegoeds praten in de nieuwe televisiespecial van HP/De Tijd bij een broodje paling over sterren maken en breken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Jullie hebben de sterren altijd vanaf de zijlijn bekeken. Denken jullie dat het leuk is om beroemd te zijn?
Van der Meijden:
“Er zijn mensen die zeggen: ‘Het is erg om beroemd te zijn,’ maar het is nog erger om níet beroemd te zijn als je dit vak doet.”

Waarom is het zo leuk?
Santegoeds:
“Omdat het altijd makkelijker is om in een restaurant een tafeltje te krijgen, omdat er deuren voor je opengaan, omdat je omgaat met de leukste en interessantste mensen die er op deze planeet rondlopen, omdat alles voor je geregeld wordt als je een manager als Jaap hebt.”

Buijs: “En je maakt grappige dingen mee. Ik heb weleens Desi Bouterse aan de lijn gehad toen Oscar Boodie, de Surinaamse minister van Grondstoffen, bij mij op bezoek was in Volendam. Dat was in de tijd dat je net die coup had gehad met Bouterse. Ik nam mijn telefoon op en hoorde (zet Surinaamse stem op): ‘Goedenavond meneer. U spreekt met Desi Bouterse. Jongen, is Oscar Boodie bij u?’ Daarna vroeg Bouterse aan hem of hij president wilde worden, waarop Boodie antwoordde: ‘Dat is geen probleem jongen, ik ben morgen president. Maar dan moet jij wel een tijdje buiten gaan spelen, jongen.’ Dus Bouterse moest dan eerst het land uit, haha. Dat zijn grappige dingen om mee te maken.”

Van der Meijden: “Heel veel artiesten zijn eraan ten onder gegaan. Het nadeel van roem is jaloezie. Marilyn Monroe zei: ‘Heerlijk hoor, dat allemaal mensen me kennen, maar ik blijf me ergeren aan die jaloerse blikken die ik altijd om me heen voel.’”

Santegoeds: “Wat Henk zegt, over blikken die kunnen doden, dat is bij Hazes wel gelukt, hij dronk er vierentwintig voordat hij naar de kroeg ging.”

Buijs: “Het kwam ook omdat hij geen goede begeleiding had. Ik zat een keer met hem in België voor een belangrijk tv-programma, en hij dronk en dronk. De mensen van de platenmaatschappij zaten erbij maar deden niks. En daarna moest hij dan nog optreden. Als ik er niet had gestaan, was hij plat voorover van de bühne gevallen. Ik ving hem nog net op.”

Wat raad jij je artiesten aan om te doen als Evert, en voorheen Henk, belt? Opnemen of niet?
Buijs:
“Opnemen. En dat zeg ik niet omdat ze er nu bij zitten. Alleen hoeft niet alles in de krant. Als iemand morgen een dood kindje heeft, en Evert belt me op met de vraag of diegene een dood kindje heeft, vertel ik hem dat eerlijk, en dat doe ik niet tegen iemand van een of ander blad. Dat kan tegenwoordig verder niet meer. Bij GlamOrama bijvoorbeeld zitten allemaal redacteuren, te vies om aan te pakken, en die zijn alleen maar bezig om iedereen op een hele vieze manier onderuit te halen.”

Santegoeds: “En het is onderdeel van De Telegraaf, dat vind ik helemaal schandalig. Echt onvoorstelbaar. Dat mijn winst gebruikt wordt om dat GlamOrama in stand te houden. Schokkend.”

Buijs: “Ik vind dat zo’n zootje etters, daar werken wij echt niet aan mee.”

Roem maakt niet alleen het naarste in andere mensen los, sterren zelf worden er vaak ook niet veel aardiger op met al die ja-knikkers om zich heen...
Van der Meijden:
“Ja, het worden eigen koninkrijkjes.”

Santegoeds: “De naam Gordon is gek genoeg nog niet gevallen. Dat is iemand van Amerikaanse proporties, als je het hebt over hoge pieken en diepe dalen en de emoties daarbij.”

Van der Meijden: “Maar ik ben bang dat Gordon ten onder zal gaan aan een overdosis aan aandachttrekkerij. Dat het einde niet lang op zich laat wachten als-ie zo door gaat.”

Buijs: “Je moet het zien als een voetbalelftal. Je kan de beste keeper hebben en de beste back, maar je hebt toch een elftal nodig. Je hebt elkaar gewoon altijd in alle situaties nodig.”

Koop voor het volledige interview HP/De Tijd 08, die nu in de winkel ligt, of sluit hier een abonnement af. Bekijk hier een overzicht van de onderwerpen.