Spring naar de content

HP/De Tijd 08: Televisiespecial over de tol van de roem, Bram Moszkowicz na de val

HP/De Tijd nummer 8 ligt met ingang van 3 september in de winkel. Een televisiespecial ditmaal, waarin zowel de zonnige kant als de schaduwzijde van de roem die de beeldbuis brengt onder de loep wordt genomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De toestand in de wereld Hiltermann
Van 1956 tot 1999 besprak G.B.J. Hiltermann, ooit eigenaar van de Haagse Post, voor de AVRO-radio de internationale politiek. Zijn hedendaagse evenknie Mr. G.H.B. Hiltermann treedt nu maandelijks in HP/De Tijd in zijn voetsporen.

In dit nummer verhaalt Hiltermann over Poetin, Israël en de wandeling die hij met zijn twee teckels door het ‘Haagse kalifaat’ maakte.

Beroemd om niksberoemd om niks
Op tv komt een schier oneindige rij min of meer bekende Nederlanders voorbij, die doorgaans in slechts één ding uitblinken: u aan de buis geplakt houden door ‘leven’ te brengen op het scherm. Waarin zit die vaardigheid ’m nou eigenlijk? Over de raadselachtige wetten in televisieland, waar de allergrootste onnozelaar een kijkcijferkanon kan blijken.

‘Niet beroemd zijn is nog ergersantegoeds van der meijden
Is het wel leuk om beroemd te zijn? De voordelen zijn talrijk: zo heb je altijd een tafeltje in een druk restaurant, word je omringd door fascinerende personen en kan het zomaar zijn dat Desi Bouterse aan de lijn hangt. Toch bestaan er zat voorbeelden over de schaduwzijde van de roem. Een driegesprek met voormalig roddelkoning Henk van der Meijden, sterrenkundige Evert Santegoeds en de manager van Jan Smit en andere Volendamse sterren, Jaap Buijs. Van der Meijden: “Ik denk dat Gordon ten onder zal gaan, dat het einde niet lang op zich laat wachten als-ie zo door gaat.”

Weet je wel wie ik ben?weet je wel wie ik ben
Steeds meer mensen willen beroemd worden, en dankzij de roemrevolutie is dat ook voor relatief talentlozen steeds vaker weggelegd. Maar roem kan de meest bescheiden persoon transformeren in een aandachtsgeile narcist die zichzelf het centrum van het universum waant. Maar zijn beroemdheden eigenlijk wel beter af? “Rijkdom, voorkeursbehandelingen, adoratie door het publiek houden de celebrity in een wurggreep.”

Wat schuift dat nou?feitenfirma
HP kijkt mee in de portemonnee van onze beroemdheden. Waar populaire televisiepresentatoren bij de commerciëlen enorme salarissen uitbetaald krijgen, moeten de sterren van de publieke omroep het met significant minder doen, iets dat ze weten op te vangen met talloze nevenactiviteiten. Ook Jort Kelder is voor praktisch alles in te huren, van reclamerollen tot tafelheer. Een beetje muzikant speelt in Nederland tegenwoordig een voetbalstadion vol, waarmee hij vele tonnen binnen sleept. Filmsterren en schrijvers komen er een stuk slechter van af.

Hollands dramahollands drama
Het nieuwe tv-seizoen is net uit de startblokken. Wat voor interessante shows heeft men voor ons in petto? Drie beroepskijkers over het Nederlands televisieaanbod en de toekomst van de beeldbuis. “Bij RTL willen ze een warm familiegevoel creëren, met presentatoren die vertrouwen wekken, zoals Natasja Froger. Zij is een soort menselijke labrador, die je met huilogen en een kwispelstaart komt aflikken.”

‘Ik ben blij dat mijn kinderen geen advocaat worden’moszkowicz
Bram Moszkowicz heeft een tumultueuze tijd doorgemaakt: als advocaat werd hij geschorst en ook zijn relatie liep op de klippen. Vanwege zijn BN’er-status werd zijn val breed in de pers uitgemeten. Jojanneke van den Berge sprak Moszkowicz over voor- en nadelen van de roem, zijn extravagante levensstijl en zijn plannen voor de toekomst. “Als Pechtold mij zou vragen: ‘Bram, kom je?’, dan zou ik daar serieus op ingaan.”

Meester in maatpakhiddema
Mr. Theo Hiddema is een van de bekendste strafpleiters van ons land. Hij trad op in tal van geruchtmakende zaken, van de Bende van Venlo tot de moord op Pim Fortuyn. Te midden van het geboefte gaat hij immer tot in de puntjes gekleed. Daarover vertelt hij in het hoofdstuk ‘Dandy’ uit de biografie die oud-HP-journalist Stan de Jong over hem schreef. Een voorpublicatie.

Kamp zonder schaduwcremerscholten
Jan Cremer bekritiseert het boek Horizon City van collega Jaap Scholten, dat verhaalt over de familie Scholten in Enschede, maar met geen woord rept over het beruchte interneringskamp waar het naoorlogse verzet van landverraad verdachte personen gevangen hield. Cremer: “We moeten na zeventig jaar eindelijk eens open kaart spelen. De NSB heeft bijvoorbeeld, en dat weten heel weinig mensen, zijn wortels in Twente liggen. De jodensterren zijn allemaal in Enschede gemaakt.”

Veel ellende in een notendopkaddisj
In Kaddisj voor een kut grijpt Dimitri Verhulst opnieuw terug op zijn nare jeugd. Maar die beschrijft hij, zoals ook de grote Joseph Roth dat kon, met een aaneenrijging van prachtzinnen, aldus recensent Dries Muus.

 

 

‘Ik ben niet meer die gozer van Born2Cookbeuk
Het lijkt een droom, koken voor de televisiecamera’s. Maar zo leuk is het niet als je van de sponsor overal room in moet kieperen, tot aan de Thaise kippesoep toe. Tegenwoordig doet Ramon Beuk zijn eigen ding. “Het leukste van koken vind ik het creëren.”

Ober, champagne!stan huygens
Het mag dan bergafwaarts gaan met De Telegraaf, het Stan Huygens Journaal maakt het prima, dank u. Profiel van Willem Kool, de meest getrakteerde journalist van Nederland. “Vergis je niet: het is hard werken.”

 

Verder: economen Sylvester Eijffinger en Mathijs Bouman over de economische crisis, gesprekken met oud-tv-sterren Sandra Reemer, Hans Kazàn, Cees van Drongelen, Lonny Gerungan en Hans van der Togt. Bloedverwanten Nicolien en Marieke Sauerbeij vertellen over hun verwantschap, Tweede Kamerlid Pia Dijkstra onderworpen in het Zelfportret, en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker over haar voorkeuren op cultureel gebied.

Koop HP/De Tijd in de winkel voor 5,95, koop hem hier digitaal voor 4,95 of sluit hier een abonnement af.

Onderwerpen