Spring naar de content

Intimiderend: zo is het om als vrouw over straat te gaan in Egypte

Egypte, als vrouw moet je er flink uitkijken. Een grote stad als Caïro is berucht om de vele verkrachtingen en aanrandingen, die ten tijde van de grootschalige protesten op het Tahrirplein een hoogtepunt bereikten. Deze intimiderende video toont dat vrouwen ook nu nog een groot risico lopen als ze zich in openbare ruimtes begeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Kijkje in het leven
Colette Ghunim geeft ons een kijkje in het leven van de Egyptische vrouw, die op straat gebukt gaat onder de intimiderend starende blikken van de vele mannen. Met haar smartphone filmt ze de groepjes mannen die haar naroepen, de kleren van het lijf kijken of pas op het laatste moment voor haar uitwijken. Een tochtje naar de supermarkt is op deze manier geen pretje in Caïro.

Kwestie van cultuur?
Overigens is een dergelijke seksistische behandeling niet alleen voorbehouden aan de Egyptische dames, ook in Europa lust men er pap van, getuige de documentaire Femme de la Rue van de in Brussel woonachtige Sofie Peeters. Ervan uitgaande dat de documentairemaakster een eerlijk beeld schetst van haar ervaringen, lijken het in Brussel voornamelijk mannen van Noord-Afrikaanse komaf te zijn die haar op straat vrijpostige voorstellen doen.