Spring naar de content

Na de shariadriehoek hebben we nu ook de jihadbelt

Het is even schrikken, maar we hebben niet alleen een shariadriehoek in de Haagse Schilderswijk. Er is sprake van een heuse jihadbelt die strekt van Rotterdam tot Arnhem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De term wordt vandaag gemunt door Trouw, de krant die eerder het bestaan van een shariadriehoek in Den Haag onthulde. De jihadbelt is zoiets als de biblebelt, qua naam dan. Verder is het wel even wat anders, omdat de jihadisten in de jihadbelt nog veel fundamentalistischer zijn. Staatsgevaarlijk bovendien, en een grote bedreiging voor het vrije Westen en de rest van de wereld.

Genocide
De jihadisten die hier nog wonen, willen naar Syrië en Irak afreizen om, samen met de islamitische terreurorganisatie IS, de regio te zuiveren van andersdenkenden (christenen, jezidi’s en andere moslimgroepen) om een eigen kalifaat te kunnen stichten. De krant onderscheidt drie regio’s:

Zuidwest-Nederland met steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda. De tweede regio bestaat uit Arnhem en Nijmegen. En de derde regio valt daar precies tussen: Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist en Huizen. In al deze steden zitten jihadistische netwerken met talloze aanhangers van het gedachtegoed dat zo populair is onder IS-terroristen in Syrië en Irak.

Lacherig
Sommigen reageren lacherig nu ze horen dat ze in de jihadbelt wonen. Helaas valt er niets te lachen. De term jihadbelt is misschien een tikje overdreven, maar geeft in elk geval aan dat er sprake is van forse jihadistennetwerken in Nederland, die allemaal min of meer met elkaar in verbinding staan, zowel online als offline.

Trouw schrijft daarover: “Soms bestaat die schakel uit slechts één persoon, maar heeft die vanuit zijn of haar eigen kring contacten met de andere djihadistische netwerken. Via internet en sociale media hebben de netwerken onderling veelvuldig contact.” De term jihadbelt is dus zeker gerechtvaardigd, als is de vraag vooral hoe deze netwerken te bestrijden.