Spring naar de content

Wesley Sneijder geeft Louis van Gaal trap na

Niemand twijfelt eraan dat Oranje het afgelopen WK, waarop het met matig materiaal derde werd, een wereldprestatie leverde. En dat bondscoach Louis van Gaal zich een briljante coach toonde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De keeperswissel, het feit dat hij het grotendeels met eredivisie-spelers deed, de verschillende formaties waarin Nederland de tegenstanders bespeelde, de uitstekende sfeer, het kwam allemaal op conto van de Amsterdamse oefenmeester. En niet te vergeten: de manier waarop Van Gaal in aanloop naar het WK Wesley Sneijder ‘op scherp zette’. De man die bij Galatasaray maar een paar topwedstrijden per seizoen speelt en evenveel aanleg heeft om dik te worden als een beslissende steekpass te geven, werd stevig aangepakt door de bondscoach. Wes moest, naast werken aan zijn fysiek, leren meeverdedigen om de bondscoach te laten juichen.

En ook hier bleek het Totale Mensch-principe van Van Gaal te werken. Sneijder was fit, miste misschien de topscherpte door een gebrek aan topwedstrijden, maar was desondanks een belangrijke schakel voor Oranje.

Maar blijkbaar zit het Sneijder toch niet lekker. Dat de grote ster van het vorige WK af en toe door Van Gaal werd gekleineerd. Nu Hiddink het bondscoachstokje heeft overgenomen – Van Gaal tracht met een kapitaalinjectie van enkele honderden miljoenen de tweede club van een Engels industriestadje te revitaliseren – kan Sneijder het toch niet laten Van Gaal op zijn nummer te zetten, getuige zijn interview hedenmorgen in het AD.

Zo was het met Van Gaal ‘of je met de schoolmeester op het veld stond’ en voelt het nu met Hiddink meer als ‘met die leuke oom’. Sneijder: ‘Het is onder hem een stuk relaxter. Ik hou daar wel van. Maar onder Van Gaal was de sfeer op het WK perfect, hoor. Onderling was het toen ook genieten.’

Wat Wesley precies met ‘onderling’ bedoelt laat zich raden. Waarna de Utrechter er nog een dodelijke opmerking aan toevoegt: ‘Als er nu gelachen wordt, wordt er iets harder gelachen.’

Hoe Louis van Gaal de uitspraken van Sneijder kan waarderen laat zich raden na het zie van onderstaande beelden: