Spring naar de content

Wetenschappers: eetpatroon is cruciaal in strijd tegen opwarming

Als we op de huidige manier blijven eten en voedsel verspillen, zal de uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan voedselproductie in 2050 met 80 procent zijn toegenomen. Dat melden Britse wetenschappers in het vakblad Nature Climate Change.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Een groeiende wereldbevolking in combinatie met een toenemende populariteit van het vleesrijke westerse voedingspatroon zal de impact van de landbouw op het milieu vergroten, aldus de onderzoekers. Hoe meer vlees we eten, hoe groter de behoefte is aan veevoer. De ontbossing die nodig is voor extra landbouwgrond zal resulteren in een afname van de biodiversiteit en een verhoogde CO2-uitstoot, en een grotere veestapel zal meer methaan uitstoten.

De wetenschappers becijferden dat er in een ‘business as usual’-scenario tegen 2050 meer dan 40 procent extra landbouwgrond nodig zal zijn, en 45 procent meer meststof. De oppervlakte van het regenwoud zal tegelijkertijd met 10 procent afnemen.

Opbrengstkloof dichten
De onderzoekers rekenden ook door wat we zouden kunnen doen om dat te voorkomen. Een deel van de oplossing ligt in het wegwerken van de zogenoemde ‘opbrengstkloof’, het verschil tussen wat een stuk landbouwgrond in theorie kan opbrengen en wat het de praktijk oplevert. Die kloof is vooral in ontwikkelingslanden nog groot, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Door de opbrengstkloof te dichten, kan de behoefte aan extra landbouwgrond worden verminderd.

Als we tegelijk de voedselverspilling met de helft terugdringen, zou de aan onze voedselproductie gerelateerde uitstoot nog amper stijgen: zo’n 2 procent in 2050. Volgens de FAO gaat jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren, ongeveer een derde van de hele productie.

Westers dieet
Tot slot onderzochten de wetenschappers wat er zou gebeuren als het typisch westerse dieet, dat rijk is aan vlees, zuivel, suiker en vet, zou worden vervangen door een gezonder voedingspatroon. In dat geval zou de wereldwijde voedselproductie 48 procent minder broeikasgasuitstoot veroorzaken. Het gezondere voedingspatroon bevat onder meer twee porties rood vlees van 85 gram en vijf eieren per week en een dagelijkse portie gevogelte.

“Voedselverspilling verminderen en de vleesconsumptie matigen zijn maatregelen waarvan we geen spijt kunnen krijgen,” aldus hoofdonderzoeker Bojana Bajzelj van de University of Cambridge.