Spring naar de content

Bizar: dit krijgen vmbo-scholieren geleerd over Marokkanen

MET UPDATES – Op school zitten we om wat te leren. De Nederlandse taal bijvoorbeeld, of timmeren, of economische modellen te ontwikkelen. En natuurlijk leren we op school beter begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Maar of de ‘educatieve’ uitgeverij Malmberg daar een positieve bijdrage aan levert is twijfelachtig, gezien de suggestieve vragen die leerlingen die de Blikopener-methode (maatschappijleer voor vmbo-bovenbouw) volgen, krijgen voorgeschoteld. We kunnen er van alles over zeggen, maar deze screenshots uit het antwoordmodel spreken voor zich.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

screenshot 4

screenshot 3

screenshot 2

De Blikopener-methode leert leerlingen volgens Malmberg ‘standpunten over ongelijkheid, discriminatie of bijvoorbeeld criminaliteit te herkennen en meningen te onderbouwen’.

En verder: “Blikopener gaat bij de behandeling van maatschappelijke vragen en problemen steeds uit van feitelijke bronnen en gebeurtenissen. Door deze aanpak voelt de leerling zich serieus genomen en wordt hij door de methode uitgedaagd om zich in te leven en vanuit verschillende invalshoeken naar een vraagstuk te kijken.”

Malmberg wil vooralsnog niet reageren op vragen van HP/De Tijd, maar laat telefonisch weten dat deze vragen wel uit hun lesmethode komen. Dat valt ook moeilijk te ontkennen daar het werkboek met bovenstaande vragen op de eigen website staat. Indien Malmberg reageert zal het artikel worden geüpdatet.

UPDATE 15.35 UUR: Onderwijswoordvoerders van politieke partijen reageren op de ophef: Jasper van Dijk (SP) laat weten ‘het op te pakken’, Paul van Meenen (D66) laat weten het ‘bizar’ te vinden en ‘ernaar te kijken’.

UPDATE 15.45 UUR: Uitgeverij Malmberg laat HP/De Tijd weten het ‘jammer te vinden dat de lesmethode ‘mensen negatief raakt’ en benadrukt dat het ‘de intentie’ is om ‘jongeren op een open manier over herkenbare maatschappelijke onderwerpen te laten nadenken en disussieren zonder daar een waardeoordeel over te geven’. De uitgeverij neemt de situatie verder ‘in beraad’.

UPDATE 10-09: De PvdA gaat Kamervragen stellen.