Spring naar de content

Kofi Anan en andere prominenten willen drugs wereldwijd legaliseren

In Nederland waren we ooit heel progressief wat drugs betreft. Inmiddels zijn we aan alle kanten ingehaald door landen als Uruguay en zelfs het conservatieve Amerika legaliseert wiet steeds meer. De roep om algehele legalisatie van drugs wordt steeds groter. Een groep prominenten roept nu ook op tot legalisering van drugs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Regeringen over de hele wereld zouden verscheidene drugs uit de criminele sfeer moeten halen en in hun land een eigen gereguleerde markt opzetten. Die oproep komt van onder meer ex-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en oud-regeringsleiders Cardoso (Brazilië), Zedillo (Mexico), Sampaio (Portugal), Lagos (Chili) en Papandreou (Griekenland), maar ook oud-EU-buitenlandchef Javier Solana, Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, oud-FED-voorzitter Paul Volcker, de Amerikaanse oud-minister George Schultz en de topondernemer Richard Branson. Samen maken ze deel uit van de Global Commission on Drug Policy.

wiet640

Het gaat de prominenten niet alleen om canabis, maar ook om andere drugs. Zo zegt de Braziliaanse oud-president Cardoso dat de regulering moet gelden voor “zoveel mogelijk drugs die nu nog illegaal zijn”. Hij doelt daarmee ook op heroïne en cocaine. Middelen die te gevaarlijk zijn, moeten echter verboden blijven. Met dit pleidooi gaat de commissie een stuk verder dan de oproep uit 2011 om alleen cannabis te legaliseren.

Volgens Cardoso kunnen lokale overheden beter hun tijd en energie stoppen in het aanvallen van de meest gevaarlijke aspecten van drugs, zoals de gewelddadige bendes die het dealen, dan de daadwerkelijke gebruikers aan te pakken. “De feiten spreken voor zich. Het is tijd om de koers te veranderen,” zegt Kofi Annan daarover. Richard Branson zegt zelfs dat het reguleren van drugs beter is voor de publieke gezondheid: “We kunnen niet blijven pretenderen dat de oorlog tegen drugs werkt.” In 2016 wil de VN een topconferentie houden om de drugswetgeving wereldwijd te bespreken.