Spring naar de content

Laatste gesprek van piloten MH17 vrijgegeven

“Rome November Delta, Malasian One Seven.” Dat is de laatste zin van de piloten van vlucht MH17 over de radio aan de controletoren. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de crash van MH17, dat vanmorgen is vrijgegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De informatie is afkomstig uit de zwarte dozen van het toestel en is nu voor het eerst naar buiten gebracht. In het rapport van de onderzoeksraad staat een transcript van de laatste communicatie tussen de cockpit en de luchtverkeersleiding. De Onderzoeksraad kon de gegevens uitlezen uit de zwarte doos en de Cockpit Voice Recorder. MH17 van Malaysia Airlines was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

transcript1 transcript2

(Foto via Onderzoeksraad voor de Veiligheid)

Kort voordat het toestel van de radar verdween, vroeg de verkeersleiding van Dnipropetrovsk nog of het van koers kon veranderen naar Rome November Delta, omdat er andere vliegtuigen in de buurt waren. Exact zeven seconden later, om 13.19.56 uur bevestigde een van de piloten die koerswijziging. Het was gelijk de laatste boodschap vanuit het vliegtuig, want toen de verkeersleiding daarna vroeg om na het waypoint Rome November Delta door te vliegen na een ander waypoint, kwam er geen antwoord meer. Men belt gelijk met de verkeersleiding van het oostelijker gelegen Rostov. Die neemt het vliegtuig ook niet waar: “En verder niets?” “Ja, hij is verdwenen.”, kunnen ze alleen nog maar melden. “Gegevens van zowel de FDR als de CVR stopten om 13:20:03. Er werden geen noodsignalen ontvangen van het vliegtuig,” staat te lezen in het rapport. Volgens de raad is er niet met de gegevens geknoeid en blijkt uit het rapport ook dat er geen aanwijzingen zijn dat er tijdens de vlucht iets ‘abnormaals’ gebeurd is.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid zegt in het vandaag vrijgegeven rapport ook dat het toestel door een groot aantal objecten doorboord is. Dat duidt erop dat het werd neergeschoten. Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte neer op 17 juli in het oosten van Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het volledige rapport leest u hier.