Spring naar de content

Met deze software leert u makkelijker pianospelen

Pianospelen. Wie is er niet groot mee geworden? Maar goed leren pianospelen is vooral een kwestie van heel goed en vooral ook heel lang oefenen. En dat is vaak een struikelblok. Maar er is hoop voor diegenen die het wel graag willen kunnen, maar er niet de tijd in willen steken. De Belgische handelsingenieur Matteo Balliauw heeft namelijk software ontwikkeld, die het pianospelen voortaan een stuk makkelijker maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Bij het pianospelen is vooral de vingerzetting erg belangrijk. Iedere toon moet tenslotte goed klinken en de akkoorden moeten ook goed zijn. Bij het spelen kan in principe iedere vinger elke noot op de piano spelen, maar onder meer vanwege specifieke combinaties van noten, kunnen niet alle vingers iedere combinatie aan. “Online partituren bevatten helaas vaak enkel noten zonder suggesties voor goede vingerzettingen. Voor een onervaren pianist kan het veel tijd vragen om een goede vingerzetting uit te werken,” zegt Balliauw in de Belgische Metro.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

piano640

Zijn nieuwe software biedt dan ook uitkomst, want een pianist kan zo snel een goede vingerzetting genereren, op basis van zijn persoonlijke voorkeuren. Vooral de grootte van de handen van de pianist bepaalt welke afstand een pianist over de toetsen kan overbruggen. Met het programma van Balliauw is het mogelijk om uw eigen overbrugbare afstanden op te geven. De software laat daar dan verschillende wiskundige formules op los, waarbij er dan een score uitrolt. Daarna wordt dan de meest ideale vingerzetting bepaald.

“De gebruiker voert simpelweg de digitale pianobladmuziek in en binnen de minuut berekent het programma de voor de pianist gemakkelijkste vingerzetting om het stuk te spelen,” aldus Balliauw. “Zo kunnen muzikanten zich volledig toeleggen op het instuderen van het stuk en de interpretatie van de muzikaliteit.” De software is later dit jaar gratis te downloaden op musescore.com.

Onderwerpen