Spring naar de content

Onderzoek: junkfood is goed voor het klimaat

Lazen we gisteren al dat eten cruciaal is tegen de opwarming van de aarde, nu blijkt dat het eten van junkfood goed is voor ons klimaat. Dat zegt een team onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Sterker nog, aldus de wetenschappers, gezonder en verantwoorder eten is behoorlijk funest voor het klimaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Amerika, het land waar junkfood is uitgevonden, heeft te maken met een groeiend aantal mensen met obesitas. Maar de voorliefde voor vet en suikers, die steeds meer Amerikanen dik maken, heeft een merkwaardige andere kant: het creëert minder broeikasgassen dan een gezond dieet doet. De Amerikaanse overheid doet er alles aan om de Amerikanen gezonder te laten eten en zich daar ook meer bewust van te laten zijn, maar dat advies heeft dus wél een negatief effect op het klimaat.

burger640

Want als de gemiddelde Amerikaan zijn huidige dieet, dat behoorlijk wat junkfood bevat, zou inruilen voor het door de overheid aanbevolen menu, zou het land 12 procent meer broeikasgassen produceren dan nu het geval is. Dat blijkt uit de studie van de Universiteit van Michigan. Ook als de Amerikanen hun huidige voedingspatroon aan zouden houden, maar een vijfde minder zouden eten (omdat de overheid wil dat ze tot een vijfde minder calorieën eten), dan zou de uitstoot met nauwelijks 1 procent verminderen. Nu is de voedselproductie in de VS goed voor 8 procent van de uitstoot, maar als de richtlijnen van de overheid gevolgd gaan worden, wordt dat dus 12 procent.

De overheid adviseert wel meer fruit, groenten en vetarme zuivelproducten te eten, maar pleit niet voor minder vlees. “Gezondheid en milieu-agenda’s worden in de huidige voedingsaanbevelingen niet op elkaar afgestemd,” aldus teamleider Martin Heller. De voordelen van het verminderen van vlees zouden weer teniet gedaan worden voor de toenemende afhankelijkheid van zuivel of vlees vervangende producten. De verminderde consumptie van vlees en eieren staat dus lijnrecht tegenover de verhoogde behoefte aan zuivel. Want volgens berekeningen van de onderzoekers zal de productie van zuivel meer dan verdubbelen als we minder vlees gaan eten en dat is niet best voor de broeikasgassen.

Zo kunt u dus toch met een goed gevoel naar dat restaurant met die gele M.

Onderwerpen