Spring naar de content

De culturele voorkeuren van minister Jet Bussemaker

Onze minister van Cultuur (en Onderwijs en Wetenschap) houdt van alle musea evenveel, zegt ze. Eerlijk waar. Bovendien is ze dol op muziek en zit ze nooit zonder boek. Wat leest, kijkt en luistert Jet Bussemaker zoal, en wat laat ze liever links liggen? HP/De Tijd ondervroeg de minister over haar culturele voorkeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Muziek
“Ik ben dol op klassieke muziek. Er is niets fijner dan op zondagochtend langzaam wakker worden, ontbijten met verse broodjes, een gekookt ei en een koffie verkeerd, en dan op de achtergrond een pianokwartet van Brahms. Het vioolconcert van Mendelssohn heb ik recentelijk herontdekt. Dat komt omdat ik vorig jaar met het Concertgebouworkest in São Paulo was. Een van de violisten van het orkest, Tjeerd Top, gaf daar een masterclass aan een jongen die daar in de sloppenwijken woont. Die jongen die speelde daar, in zijn gerafelde kleding, het vioolconcert van Mendelssohn. Ik had dat stuk vroeger wel vaak gehoord, maar nu hoorde ik het weer en dacht: jeetje, wat is dit mooi. En wat leuk is: deze jongen is dus onlangs toegelaten tot het conservatorium in Amsterdam. Dus daar gaan we vast nog meer van horen.”

Theater
Waar Bussemaker meer dan bereid lijkt om de jonge violist nogmaals te horen spelen, lijkt de wil om een tweede maal naar Anne te togen een stuk minder groot. “Ik ga graag naar het Nationale Toneel en toneelgroep Amsterdam. Mooie voorstellingen maken die altijd. Maar ik ben laatst ook bij Anne geweest, de toneelbewerking van het beroemde dagboek van Anne Frank. Ik was verbaasd dat NRC Handelsblad de volgende dag een ontzettend negatieve recensie over het stuk op de voorpagina plaatste. Ja, ook ik vond de voorstelling een hele zit. Met name het eerste deel duurde erg lang. Maar ik had mijn dochter en haar vriendinnetje meegenomen, allebei dertien jaar oud en dus van dezelfde leeftijd als Anne toen ze haar dagboek begon, en die vonden het juist een waanzinnige voorstelling. Het verbaasde me dat deze twee meiden, die toch in een cultuur leven waarin alles snel moet, het helemáál niet te lang vonden duren. Dus je kunt er artistiek wel van alles van vinden, maar op die meiden heeft het een enorme impact gehad. En daar is het om te doen.”

Literatuur
“Ik ben een enorme lezer. Gemiddeld lees ik een boek per maand, en in de vakanties natuurlijk veel meer – papieren boeken uiteraard, want lezen van een scherm is vooralsnog niets voor mij. In de dienstwagen kom ik helaas niet verder dan de stukken die ik moet lezen, maar ik heb altijd wel wat boeken naast me liggen. Natuurlijk weet ik dat ik qua tijd maximaal aan één boek tegelijk toekom, maar ik heb er steevast drie of vier bij me.

“Er mogen wel wat meer boeken over het onderwijs geschreven worden. Onder professoren van W.F. Hermans is ook zo’n klassieker. Het wordt onderhand weleens tijd voor een opvolger van dit boek. Ja, Geachte heer M. van Herman Koch gaat ook gedeeltelijk over het onderwijs – over een geschiedenisleraar als ik me niet vergis – maar dat boek heb ik nog niet gelezen. Want ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van Herman Koch.”

Het volledige interview met minister Jet Bussemaker leest u in de nieuwe HP/De Tijd. Koop hem in de kiosk, of direct hier online, of sluit hier een abonnement af.