Spring naar de content

Hollywood wordt filmmakers te duur. Dit zijn de (succesvolle) alternatieven

Hollywood is een meer dan een stadsdeel van Los Angeles. Sinds Nestor Studios er in 1911 een filmstudio opende achter een kroegje, is het uitgegroeid tot kloppend hart van de Amerikaanse filmindustrie. 20th Century Fox, Buena Vista, Walt Disney Studios, Paramount Pictures, Sony Pictures, MGM, Warner Bros., New Line Cinema, Universal Studios - ze zitten er allemaal. Maar de bijna monopolistische positie van L.A. in de filmindustrie verschuift.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Steeds meer Amerikaanse filmstudio's zoeken hun heil tegenwoordig buiten Hollywood. California is duur, en de studio's zoeken belastingvoordeel in andere staten. De Amerikaanse regering heeft inmiddels 400 miljoen dollar beschikbaar gesteld om projecten te subsidiëren in Hollywood. Tussen 2005 en 2012 gingen 4.500 banen verloren in de Californische filmsector.

Maar naar welke studio's en buitenlocaties trekken acteurs, regisseurs en producenten dan voor hun opnames?

7073036661_f830b22292_qNew Mexico
De in New Mexico gelegen Albequerque Studios, I-25 Studios, Santa Fe Studios zijn gebruikt voor kaskrakers als The Avengers, We're The MillersThe Lone Ranger. Maar misschien wel de grootste aanwinst voor de staat: de hitserie Breaking Bad, over de scheikundeleraar die kanker kreeg en besloot drugshandelaar te worden.

Alleen al de hordes toeristen die iconische plekken uit de serie komen opzoeken is reden voor de staat om blij te zijn met een florerende filmindustrie. Een kleine impressie:

3728270985_42645ce184_qGeorgia
The Blind Side, Identity Thief, Need for Speed, Anchorman 2, American Reunion - ook de staat Georgia is goed vertegenwoordigd op het witte doek. En op televisie. AMC filmde Breaking Bad dan in New Mexico, de populaire zombieserie The Walking Dead wezen zij Georgia toe. En al deze producties waren tussen 2012 en 2013 in ieder geval goed voor zo'n 5.000 banen.

3628409512_4d009f8131_qLouisiana
Met alleen al zo'n vijf studio's in New Orleans bloeit de filmsector ook op in Louisiana. Het zal als achtergrond worden gebruikt voor het langverwachte vervolg in de Jurassic Park-reeks, en was recenter te zien in Oscar-kandidaten Dallas Buyers Club en 12 Years a Slave.