Spring naar de content

‘Homoseksualiteit in American football moet verboden worden’

Ontmoet Michael Sam: zwart, openlijk homoseksueel én professioneel American football-speler. Maar dat laatste niet voor lang meer, als het aan de republikeinse lobbyist Jack Burkman ligt: “het gaat hier om normaal fatsoen en beleefdheid”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Het had er veel van weg dat Sam eerder deze zomer de eerste openlijke homoseksueel in de NFL, de nationale competitie van het American football in Amerika, zou worden. Waar de maatschappijbrede acceptatie van homoseksuelen voor velen voelt als vooruitgang, is diezelfde tolerantie voor anderen niets minder dan de teloorgang van de christelijke moraal. “De wetenschap dat je zoon gedwongen moet douchen met een homo is een horrorscenario voor iedere moeder in dit land”.

Burkman, eigenaar van het setje stembanden dat bovengenoemd citaat de wereld in slingerde, is het zelfs zo’n doorn in het oog dat homoseksuelen een dergelijk podium aangeboden zouden krijgen dat hij, om te voorkomen dat Sam in de NFL zou kunnen spelen, een wetsvoorstel ontwierp waarin het homo’s onmogelijk moet worden gemaakt voor clubs in de nationale competitie uit te komen.

De christelijke conservatieveling zal dan ook in zijn handen hebben gewreven toen in augustus duidelijk werd dat Sam definitief niet geselecteerd werd om in de NFL te spelen, maar dat moment van bevrediging bleek van korte duur toen Sams droom toch uitkwam en hij deze week gecontracteerd werd door de Dallas Cowboys, een Texaanse club die in de NFL uitkomt.

Hoewel Sam in het oefenteam zit en het veld dus voorlopig niet zal betreden, kondigde de van verontwaardiging sidderende Burkman grootscheepse protesten aan tijdens de wedstrijd van de Dallas Cowboys die afgelopen maandag plaatsvond. “Jerry Jones (eigenaar Dallas Cowboys –red.) heeft de Amerikaanse en christelijke waarden verraden,” en vervolgens: “de Cowboys zijn niet langer een team van Amerika.”

Gelukkig is de grote populariteit van het teamshirt met Sams naam erop een getuigenis van de acceptatie die hij bij de meerderheid van het amerikaanse volk wél vindt. Ook het feit dat Burkman zijn protesten maandagmiddag heeft moeten afzeggen onder grote publieksdruk stemt hoopvol. Het zijn vooral Jack Burkman en zijn achterban die een lesje in goed fatsoen hard nodig lijken te hebben.