Spring naar de content

Is uw vader wel écht uw vader? Doe nu de rechtsgeldige DNA-thuistest

De politie maakt steeds vaker gebruik van DNA-testen, maar voor burgers is het sinds een tijdje ook mogelijk. Iedereen die wil kan vanuit zijn luie stoel erfelijkheidskwesties uitzoeken. Bijvoorbeeld: is mijn vader wel écht mijn vader? Of: is dit kind wel echt van mij?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Het DNA Diagnostics Centre (DDC) wil klanten antwoorden geven op belangrijke vragen die mensen een leven lang bezig kunnen houden. De bestelling verloopt eenvoudig en anoniem. Het enige dat een klant nog moet doen is een monster van wangslijmvlies afnemen en per post opsturen. De onderzoekers in het lab gaan ermee aan de slag et voilà! Binnen een paar dagen is uw DNA onderzocht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De website van DDC toont vrolijke foto’s van lachende kinderen met hun ouders. Maar of dat een weergave is van een ‘tevreden klant’ is maar de vraag. Met de test kunnen heel wat familiedrama’s aan het licht komen. Het meest opmerkelijke aan de thuistest is dat hij rechtsgeldig is. Volgens het bureau is de test ‘heel onschuldig’ en verschaft hij vooral ‘rust’.

“Het afstaan van DNA is heel eenvoudig, gewoon via het wangslijmvlies. U kunt dit materiaal zelf afnemen, met behulp van de handige instructies die we meeleveren met onze testen. De dagen na het afnemen zit u nog even in spanning, maar vervolgens krijgt u een helder antwoord en wordt het eindelijk duidelijk hoe het al die tijd heeft gezeten. De DNA test werkt heel eenvoudig en onschuldig, maar zorgt voor een antwoord op belangrijke vragen in uw leven,” zo meldt het bedrijf woensdag in een persbericht.

Via de test kunt u er binnen enkele dagen achter komen of uw ouders wel echt uw ouders zijn, of uw broer en zus wel écht uw broer en zus zijn en verder uit welk land uw voorouders komen. Bij de Amerikaane afdeling wordt de ‘native American’-test inmiddels veelvuldig uitgevoerd.

Met de DNA-thuistest zijn mensen snel voorzien van belangrijke informatie voor een redelijke prijs. Een onderzoeksmethode die enkele jaren geleden alleen in uiterste gevallen werd ingezet en een vermogen kostte. Nu kan iedereen hem voor een prikkie laten uitvoeren.

Wij vragen ons af: brengt zo’n test echt rust? Wat zijn de gevolgen als de testen in de toekomst nóg sneller en nóg goedkoper uitgevoerd gaan worden? Wordt de DNA-thuistest dan ook ingezet om te achterhalen wie van de kinderen het laatste koekje heeft gestolen? En van wie die blonde haar is die laatst werd aangetroffen in uw ondergoed?

Onderwerpen