Spring naar de content

TV-tip: Paradijsbestormers van Floor van der Meulen

Twee jonge Nederlanders komen oog in oog te staan onder de rook van de hevige gevechten tussen gevechtsgroepen en de regering. Eén is er om te vechten en de ander is er om een film te maken. Filmmaakster Floor van der Meulen reisde naar de Syrische grens af en sprak met een Nederlandse Syriëganger over zijn keuze om Nederland te verlaten om oorlog te voeren in Syrië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Van der Meulen gaf in Pauw woensdagavond alvast en voorproefje van haar film weg en ze legt uit hoe deze tot stand is gekomen. “Mourad Masali is als één van de eerste Nederlanders daar gesneuveld in Syrië. Hij komt uit Delft (net als van der Meulen, red.) en is daar met een groep van ongeveer twintig vrienden vertrokken. Dat inspireerde mij. Waarom heeft iemand uit dezelfde stad als ik zo’n andere levenskeuze gemaakt? Wij leven waarschijnlijk al jaren naast elkaar in diezelfde stad. En ja, dat je dus zo naast elkaar leeft en toch totaal de andere kant op kan gaan. Waarom doe je dat? Waarom voel je je hier niet prettig?”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is de eerste keer dat een Nederlandse Syriëstrijder, in dit geval iemand die zichzelf Abu Gharib noemt, in gesprek gaat met Nederlandse pers. Van der Meulen moest ver gaan om haar doel te bereiken, want naast de risico’s was het allerminst zeker dat ze tijdens haar reis een Nederlander aan zou treffen. Ze gaf daarnaast camera’s mee aan mensen die de grens over gingen en wachtte af wat ze terugkreeg. Tijdens het voorproefje in Pauw bleek dat dat behoorlijk wat opleverde. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de uitleg over de procedures die de strijdgroepen hebben voor Nederlanders die mee willen vechten: ze controleren eerst zijn gegevens, bellen naar Nederland en geven de strijder een lange proeftijd voordat er meegevochten mag worden.

Op de vraag of Floor na haar reis nu begrip heeft voor de Nederlandse Syriëstrijders zegt ze: ‘Dat is een groot woord. Ik kan tot een zekere hoogte meegaan met waarom hij zich hier niet welkom voelt of waarom hij zich niet gesteund voelt door het westen, maar de oplossing om de wapens op te pakken en ervoor kiezen om terug te strijden met dezelfde middelen. Nee, daar houdt het op.”

Paradijsbestormers lijkt al met al alleen al vanwege het getoonde lef en doorzettingsvermogen van de maakster eentje die de moeite waard is. Voor belangstellenden: vanavond te zien om 21.00 uur op NPO 3.