Spring naar de content

Windei 2014: ‘Authentieke’ roti uit de Nederlandse tortillafabriek en ‘ambachtelijk’ vlees met E-nummers

In een tijd waarin we allemaal zo ‘bewust’, ‘puur’ en ‘ambachtelijk’ mogelijk willen eten, is het Gouden Windei misschien wel de pijnlijkste prijs voor voedselproducenten om te krijgen. Voedselwaakhond Foodwatch reikt ’m elk jaar uit aan de fabrikant van het meest misleidende product. Op 1 oktober weten we wie dit jaar de klos is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Hieronder de vijf genomineerden:

1. Boeren Groente Soep van Knorr.
De verpakking beweert dat er geen toegevoegde smaakversterkers inzitten, maar er zit wél gistextract in: wettelijk gezien geen smaakversterker, maar in de praktijk wel.

2. Ambachtelijke rundervink van Albert Heijn.
Zogenaamd gemaakt volgens ‘Oud-Hollands’ slagersrecept, maar feitelijk bevat de rundervink veel water, vijf verschillende suikers en zeven E-nummers.

3. Belvita Breakfast Meergranenkoekjes van Liga.
Belooft u energie voor de hele ochtend te geven. Zit boordevol suiker. En: van drie van de vijf volkorengranen zit er maar één procent in. Volgens Foodwatch bevat een portie Belvita minder vezels en bijna tien keer zoveel suiker als twee volkoren boterhammen met kaas.

4. Surinaamse Roti’s van Rosita.
‘Lekker authentiek’ luidt de omschrijving, maar de vellen blijken gewoon uit de Nederlandse tortillafabriek te komen en niets met Suriname te maken te hebben.

5. Capri-Sun Multivitamin van de Coca-Cola fabrikant.
Het sapje klinkt misschien verantwoord, maar bevat slechts twaalf procent vruchtensap uit concentraat en bijna net zoveel suiker als een cola.

Vorig jaar ging Stevia Kristalpoeder van Natrena met de dubieuze prijs naar huis. Sterker nog: de trofee werd ‘thuisgebracht’. Het Gouden Windei werd voor het hoofdkantoor van producent Douwe Egberts geplaatst. Stemmen voor het Windei van 2014 kan via de website van Foodwatch. Wat ons betreft hadden deze producten waarin vlees verwerkt is, trouwens ook best een nominatie verdiend.