Spring naar de content

Maurice Nuiten: filosofie en fotografie

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Maurice Nuiten uit Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maurice Nuiten (Roosendaal, 1990) studeert Fotografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na een opleiding tot grafisch vormgever te hebben afgerond, besloot hij zich volledig te storten op de kunst. De eerste drie jaar van de studie Autonome Beeldende Kunst volgde hij aan AKV Sint Joost in Breda, maar zijn afstudeerjaar – dit jaar – volgt hij in Rotterdam.

Over zijn werk
“De wereld om mij heen is mijn filmset: daarin treed ik op als acteur, regisseur en toeschouwer. Het werk ontstaat dan ook op het moment dat ‘de werkelijkheid’ botst met mijn ‘persoonlijke werkelijkheid.’ In die vervreemding zit, denk ik, de kracht van mijn kunst.
Het menselijk lichaam en de natuur zijn de bouwstenen voor mijn werk. De keuze om als basis fotografie te gebruiken is omdat dit medium het dichtst in de buurt komt van wat we met ons oog waarnemen – en dus de vervreemding zo het best overkomt. Vaak ga ik gewoon op pad met een idee en laat mezelf verrassen met wat er gebeurt. Het moment zelf is natuurlijk wat uiteindelijk de foto maakt. Door alleen te werken met mijzelf en mensen die dicht bij me staan probeer ik mijn werk zo puur mogelijk te houden, al maak ik soms wel eens een uitstapje door met modellen te werken. Wat ook heel belangrijk is, is de presentatie van mijn werk. Het moet echt een ervaring zijn voor het publiek om er naar te kijken. Dat doe ik door fotografische werken op de grond te leggen of aan het plafond te hangen, of door met korte teksten en bewegend beeld te werken. Ik hoop dat het werk zo nog beter binnenkomt bij de toeschouwer.
Mijn grootste inspiratiebronnen? Plato, omdat hij in Allegorie van de grot beschrijft hoe wij in een grot leven waarin we een werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Maar ook Louis Carrol (schrijver van Alice in Wonderland) is een voorbeeld voor me. Daar waar zin en onzin elkaar ontmoeten en fantasie de boventoon voert, daar haal ik mijn inspiratie.”

Meer werk van Maurice Nuiten vindt u hier.

TT Arms
Armen (2014)

 

tt Bloem
Gesloten (2012)

 

tt Hideaway
Schuilplaats (2013)

 

tt I find myself in everything around me
Ik vind mijzelf in alles om mij heen (2014)

 

TT Image of Perspective
Afspiegeling van het perspectief (2014)

 

tt In the evening you sad down by the talbe
‘s Avonds schoof je aan tafel (2014)

 

tt Tell no man
Vertel het geen mens (2013)

 

tt What is dreaming_
Wat is dromen? (2014)

 

TT Zonder Titel 2013
Zonder titel (2013)

 

tt Zonder titel 2014
Zonder titel. (2014)

 

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen