Spring naar de content

Gouden Koets-critici zien kans schoon door Zwarte Pieten-discussie

Het blijft rommelen in Zwarte Pieten land. De discussie laaide ook afgelopen zomer weer flink op. Maar de discussie gaat niet alleen meer over de Zwarte Piet, ook de Gouden Koets wordt erbij betrokken. Die gaat morgen op Prinsjesdag weer rijden. Critici van het gouden voertuig zien hun kans nu schoon, om ook daar een streep door te trekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Er komt maar geen einde aan het Zwarte Pieten-verhaal. Vorige maand zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher nog dat hij een landelijk overleg wil over de toekomst van het hulpje (hoewel, volgens de nieuwste liedteksten is ook dat eigenlijk een onvertogen woord) van Sinterklaas. Vanochtend liet Geert Wilders weten dat hij met een ‘zwartepietenwet’ bezig is. Met die wet wil hij onze cultuur beschermen en daarmee dus ook de Zwarte Piet. De PVV-leider zei de discussie over Zwarte Piet en racisme ‘te belachelijk voor woorden’ te vinden. In de Tweede Kamer blijkt er overigens weinig draagvlak voor die wet te zijn.

koets640

Maar de discussie verlegt zich nu ook naar de Gouden Koets. Die verschijnt morgen weer volop op televisie. Met die actuele aanleiding hopen critici van de koets dat de Zwarte Pieten-discussie ook gevolgen heeft voor de koets. Want wie goed kijkt op de zijkant van de koets, ziet afbeeldingen die verwijzen naar de koloniale geschiedenis van Nederland. Het gaat om een tekening waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. In 2011 pleitten Harry van Bommel van de SP en Mariko Peters van GroenLinks in NRC al voor het verwijderen van de ‘foute illustratie’ van de koets.

Ook Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden, die bekendheid geniet als bestrijdster van Zwarte Piet, vindt de afbeeldingen een verheerlijking van slavernij en kolonialisme. Na het stuk van Van Bommel en Peters, dat Biekman overigens mede ondertekende, maakte ze zich ook hard voor een nieuwe schildering op de koets. Ze werd  jarenlang afgewimpeld door instanties. De Rijksvoorlichtingsdienst liet wel weten: “We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen.” Ook bij Pauw & Witteman deed ze haar verhaal.

Ze ziet nu in een recente uitspraak van de Amsterdamse rechter een nieuwe kans om de Gouden Koets te stoppen. Volgens die uitspraak zou de gemeente onzorgvuldig geweest zijn bij het verlenen van de vergunning voor de intocht. Ze heeft haar hoop nu gevestigd op de Raad van State, die in novermber met een uitspraak komt. “Als de Raad van State straks bevestigt dat Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte mensen, wat denkt u dat dan de consequenties zijn voor de Gouden Koets?,” zegt ze in NRC. Overigens kreeg Biekman onlangs in Washington een prijs uitgereikt voor haar inzet op het gebied van racismebestrijding.

Voor morgen gaat het aanpassen van de koets in ieder geval niet lukken, dus kijk vooral met extra aandacht naar het Gouden Gevaarte – het zou maar zo de laatste keer kunnen zijn.