Spring naar de content

Tegen dikke mensen zeggen dat ze dik zijn maakt ze nog dikker

Zwaarlijvige mensen hebben vaak al moeite met de acceptatie van hun omvang. Voor velen volgt ook nog eens dieet op dieet. Maar wie de omvangrijkere medemens een handje wil helpen, moet ze vooral niet wijzen op hun overgewicht. Want wie gediscrimineerd wordt vanwege overgewicht, gaat… alleen maar meer eten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Discriminatie van dikke mensen, motiveert hen niet bepaald om af te vallen. Sterker nog, de pondjes komen er dan in snel tempo bij. Dat wordt ook wel ‘troosteten’ genoemd. Dat blijkt uit een studie van de University College London. De studie werd vier jaar lang uitgevoerd onder 2.944 Britse volwassenen. Aan hen werd gevraagd hoe vaak ze dagelijks gediscrimineerd werden vanwege hun gewicht. Veel deelnemers bleken regelmatig zonder respect behandeld te worden of kregen een slechte service in winkels en restaurants.

ob640

Mensen met overgewicht zijn zich daar al bewust van en willen daar niet op gewezen worden,” zegt hoofdonderzoekster Sarah Jackson. Tegen hen zeggen dat ze dik zijn gaat ze niet helpen; ze gaan zich er alleen maar slechter door voelen.” Uit het onderzoek bleek onder meer dat mensen die gediscrimineerd werden in die vier jaar tijd meer aankwamen, dan degenen die niet op hun gewicht gewezen werden. Tot nu toe werd gedacht dat door mensen op hun overgewicht te wijzen, ze zouden worden aangemoedigd om af te vallen. Maar volgens Sarah Jackson is dat dus pertinent niet waar.

“Er zijn veel verschillende oorzaken van obesitas, maar toch lijkt de schuld vaak voornamelijk aan een gebrek aan wilskracht te worden gelegd. Bewustmaking van een aantal van de factoren zou het gemakkelijker maken om mensen niet kwalijk nemen dat ze dik zijn.” Als mensen worden uitgesloten van de maatschappij of gediscrimineerd worden, dan gaan ze zich onzekerder voelen. Dat leidt weer tot stress en dan gaan ze ook meer eten, vooral ongezond en suikerrijk voedsel. Uit het onderzoek bleek dat mannen en vrouwen even vaak gediscrimineerd werden op hun gewicht.

Onderwerpen