Spring naar de content

Cupcakes zeggen nee tegen Schotse onafhankelijkheid

Donderdag vindt in Schotland het referendum over onafhankelijkheid plaats. De Britse premier David Cameron smeekt de Schotten al een tijdje om zich niet af te scheiden en het gaat spannend worden, want de peilingen schommelen behoorlijk. Maar een Schotse bakker weet de uitkomst al.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

In Schotland geen octopus, cavia, panda of schildpad die de uitkomst van het referendum voorspellen. Nee, Schotland heeft zijn eigen toekomstvoorspeller. Een bakker in Edinburgh heeft, letterlijk, het recept gevonden om in de toekomst te kijken en de uitkomst van het referendum voor onafhankelijkheid te voorspellen.

cupcakes3640

Graham Savage, eigenaar van bakkerij Cuckoo’s in Edinburgh, verkoopt al sinds maart drie soorten cupcakes: een met de Schotse vlag, een met de Britse Union Jack en een met een vraagteken. Savage hield nauwgezet het aantal verkochte gebakjes bij. Het resultaat is behoorlijk duidelijk, zegt de bakker. “47,7 procent van de cupcakeliefhebbers opteert voor het Verenigd Koninkrijk, 43,5 procent kiest voor onafhankelijkheid, 9 procent is onbeslist,” zegt hij.

En zoals de peilingen er nu voor staan, heeft Graham Savage het behoorlijk goed met zijn tellingen, want die lopen ongeveer gelijk met met de nationale opiniepeilingen. “Onze poll is professioneel uitgevoerd gedurende de hele campagne en we zijn blij dat de resultaten dus vergelijkbaar zijn met de officiële resultaten,” aldus een blije bakker. De bakkerij heeft sinds maart duizenden ‘referendumcupcakes’ verkocht.

Dus als het lot van Schotland zou worden beslist door het eten van cupcakes, dan zou het binnen het Verenigd Koninkrijk blijven. Hoewel, gaan die vraagtekens blanco (of niet) stemmen? Donderdag zullen we het zien.