Spring naar de content

Als iedere afscheidingsgroep haar zin kreeg zag de EU er zo uit

Met het niet-aflatende onafhankelijkheidsdebat en het aankomende referendum voor de afscheiding van Schotland van het Verenigd Koninkrijk wordt weer eens duidelijk hoe het binnen de grenzen van landen kan rommelen. Bijna ieder land in Europa heeft wel een of (in het geval van bijvoorbeeld Spanje) meerdere groeperingen die een sterk separatistisch ideaal koesteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar wat als al deze groeperingen, hoe klein en obscuur ook, hun zin zouden krijgen en hun eigen ministaatjes mochten vormen? De kaart van de EU zou er dan drastisch anders uitzien, met een lappendeken aan landjes – en het zijn er al zo veel.

The Daily Mail maakte het onderstaande kaartje, op basis van de partijen die lid zijn van de EFA (European Free Alliance), een overkoepelende organisatie van in totaal 40 partijen die binnen een land naar meer autonomie, of zelfs volledige onafhankelijkheid streven. Een paar notabele leden zijn de Bayernpartei (uit de Duitse regio Beieren), de Nieuw-Vlaamse Alliantie (Belgische regio Vlaanderen), de Unitat Catalonia (Spaanse regio Catalonië) en ‘onze’  Fryske Nasjonale Partij (Friesland).

legenda
De legenda van onderstaande kaart                          Via The Daily Mail
europa1
Landen die een of meerdere regio’s hebben die geheel of gedeeltelijke autonomie nastreven met een partij in de EFA                                                                                                   Via The Daily Mail

Want hoewel we in eigen land gezegend zijn met een redelijke homogeniteit, hebben we ook hier een afscheidingsbeweging, zijnde de Fryske Nasjonale PartijWeliswaar streeft zij niet naar afscheiding van Nederland in de meest complete zin van het woord, maar wil de FNP meer autonomie en zelfbestuur voor de provincie Friesland.

Desalniettemin is er een Friese delegatie van achttien man naar Schotland, ‘om te leren van het onafhankelijkheidsreferendum’ dat aanstaande donderdag gehouden wordt. Volgens partijleden is het doel van het bezoek vooral ‘het dichten van de kloof tussen Den Haag en Leeuwarden’, en ervoor te zorgen dat het Koninkrijk der Nederlanden niet slechts het ‘Koninkrijk der Randstad’ is.

Al met al lijkt het er dus op dat Nederland voorlopig nog uit twaalf provincies blijft bestaan, en is een Schotse onafhankelijkheid dus geen bedreiging. Want ook in Limburg, die andere (volgens sommigen) onverstaanbare en ietwat eigenzinnige provincie, is het animo voor volledige onafhankelijkheid zeer klein.