Spring naar de content

Bijzonder: sieraden gemaakt van melk

Die Nederlandse melkkoeien zijn zo gek nog niet. Hadden we dankzij de dames al boter, kaas en yoghurt in de koelkast staan, nu kunnen we zelfs een heus ‘melksieraad’ aan onze outfit toevoegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Noëlle Ingeveldt (26) en Juriaan van Berkel (27) deden in maart mee aan een ontwerpwedstrijd voor IJsselID, een stichting die zich inzet voor de identiteit van de IJsselvallei. De opdracht was om een souvenir voor deze vallei te ontwerpen, en het duo liet zich inspireren door de rijke veestapel van de streek. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Het was onze wens om lokaal materiaal te gebruiken. Met deze techniek willen we mensen laten zien dat met iets heel gewoons als melk, iets elegants als een sieraad kan worden gemaakt”, legt Van Berkel aan HP/De Tijd uit. En: “Wij vinden het heel belangrijk om te weten waar de oorsprong van een product ligt, en gebruiken daarom lokale grondstoffen. Tegenwoordig wordt alles ver weg gehaald, en mist er een bepaalde band met je eigendommen.”

Voor de sieradenlijn zijn drie koeien van een veehouderij in Mastenbroek geselecteerd: Willie 83 levert de melk voor de kettingen, Roza 191 is leverancier voor de oorbellen en Margriet 130 staat haar melk af voor de armbanden. De vormen van de sieraden zijn geïnspireerd op de vlekken van de drie dames.

Voor een zure melklucht aan hals, oren of pols hoeven we niet bang te zijn, belooft Van Berkel. “Het ruikt natuurlijk wat naar melk, maar dat wordt geleidelijk minder, door het indrogen van het materiaal en de coating die eroverheen wordt aangebracht.”

De designers zijn genomineerd voor de publieksprijs en Ecological Design van de D’SIGN Awards 2014.

Onderwerpen