Spring naar de content

Kopzorg minder voor PvdA: ‘onmetelijk domme’ complotdenker Yasmina Haifi weg

Goed nieuws voor Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman: de anti-joodse complotdenker Yasmina Haifi is zelf opgestapt uit de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Haifi twitterde in augustus dat de islamitische terreurorganisatie ISIS in Syrië en Irak ‘een vooropgezet plan van zionisten’ is die ‘bewust islam zwart willen maken’. Deze antisemitische complottheorie, want dat is het, viel niet in goede aarde bij haar werkgever, het ministerie van Veiligheid & Justitie. Ze werd geschorst door het ministerie. Echter, de PvdA stuurde haar niet de laan uit.

Dat ze nu uit eigen beweging lid-af is, is een kopzorg minder voor de partijtop van de PvdA, die overduidelijk wél met haar in de maag zat. Haifi was namelijk niet zomaar een PvdA’er, zo werd duidelijk in de dagen na haar complottweet; ze was een actieve PvdA’er die lid was van de scoutingscommissie van de PvdA en bij de landelijke verkiezingen zelfs op de kandidatenlijst stond namens de sociaal-democraten, zij het op een lage, niet-verkiesbare plaats.

Spekman wilde haar niet uit de partij zetten en bevestigde tijdens de ophef over haar tweet alleen in de media dat er een gesprek met Haifi en de Haagse afdeling van de PvdA zou volgen. Nu blijkt dat dat gesprek er nooit van is gekomen, aldus de woordvoerder van Spekman.

Dat komt doordat Haifi deze week een brief naar de PvdA heeft gestuurd waarin ze haar lidmaatschap opzegt. Samsom en Spekman hoeven dus niet alsnog in te grijpen om haar uit de partij te knikkeren. Die roep werd namelijk steeds luider, zeker na kritische opmerkingen van minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) over Haifi: “Mijn maag draaide zich om toen ik erover hoorde. De domheid is bijna onmetelijk.”

Het enige wat Spekman nu kwijt wil over de kwestie: “Wij respecteren haar besluit.” Waarom hij haar niet meteen na de antisemitische uitlatingen uit de partij gooide, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.