Spring naar de content

Desmond Tutu vraagt Noren om Anders Breivik te vergeven

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft nooit om een mening verlegen gezeten en roept al zijn hele leven op tot verzoening. Dat doet hij ook nu weer, maar het onderwerp is controversieel. Tutu heeft de Noren namelijk gevraagd om massamoordenaar Anders Breivik te vergeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Anders Breivik zit een levenslange celstraf uit voor het in koelen bloede doodschieten van 77 mensen in 2011 op het eiland Utøya. De Noor is daarmee de grootste misdadiger in de recente geschiedenis van het land. Desmond Tutu, een sleutelfiguur in Zuid-Afrika na het apartheidsregime, riep in het centrum voor de Nobelprijs voor de Vrede in de Noorse hoofdstad Oslo, de Noren op om de massamoordenaar te vergeven.

tutu640

Volgens de aartsbisschop is het vergeven van Breivik niet alleen zijn wens maar ook die van God. “God haat niemand. Wij zijn allen kinderen van hem. Daar zitten ook kinderen tussen die slecht zijn geworden maar we blijven allemaal deel uitmaken van dezelfde familie.”

In datzelfde centrum ontving de inmiddels gepensioneerde Tutu dertig jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen de apartheid. Wel benadrukt hij dat het vergeven van Breivik niet betekent dat zijn misdaden “die tot de ergst denkbare misdaden behoren”, vergeten moeten worden. “Maar ik geloof niet in haat en wrok,” aldus de bisschop te Oslo.

breivik

Maar in Noorwegen is de oproep van Tutu er een tegen het zere been van de bevolking. Zo laat de voorzitter van de steungroep voor ouders van slachtoffers al weten dat vergiffenis voor de getroffen ouders in ieder geval uitgesloten is. “We hebben het over een massamoordenaar die geen berouw toont en evenmin zijn persoonlijkheid wenst te veranderen. Integendeel. Hij zegt dat hij graag meer slachtoffers had gemaakt en het opnieuw zou doen,” aldus voorzitter Trond Henry Blattman. Hij verloor zelf ook een kind. Tutu heeft vanavond een ontmoeting met de advocaat van Anders Breivik. Dat gebeurt tijdens een debat over verzoening in Oslo.