Spring naar de content

Global Wealth Rapport: Nederland het op drie na rijkste land ter wereld

We klagen heel wat af in Nederland en ook hier heeft de economische crisis toegeslagen. Toch hebben we het eigenlijk best wel goed, want Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld. Sterker nog, er zijn op de hele wereld maar drie landen die rijker zijn dan wij. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Goed, de crisis is nog niet helemaal voorbij, maar we komen er langzaam weer uit. Dat houdt de overheid ons tenminste voor. Ondanks dat we nog hebben te kampen met een behoorlijke werkloosheid, hebben we met z’n allen toch best wat te besteden en is ons gemiddelde inkomen lang niet slecht. De Nederlander heeft namelijk gemiddeld het op drie na grootste nettovermogen ter wereld. Nederland staat daarmee op de vierde plaats in de ranglijst van rijkste landen van Allianz.

geld640

Het vermogen van de Nederlanders bedroeg in 2013 gemiddeld 71.430 euro en dat is 3,8 procent meer dan het voorgaande jaar. Alleen in Zwitserland, de Verenigde Staten en België bezitten de bewoners meer. In Zwitserland is het inkomen gemiddeld 146.540 euro. We kunnen in ieder geval concluderen dat er een stijgende lijn in onze inkomens zit, want ten opzichte van de vorige ranglijst van Allianz is Nederland een plaats gestegen, van 5 naar 4.

Allianz nam voor het onderzoek het vermogen en de schulden van particuliere huishoudens in meer dan 50 landen onder de loep. Daaruit blijkt ook dat de hele wereld in 2013 een stuk rijker geworden is. De groei is volgens de verzekeraar onder meer te danken aan de uitzonderlijk goed presterende aandelenbeurzen in Japan, de VS en Europa. Het totale vermogen van particuliere huishoudens wereldwijd steeg met bijna 10 procent naar de recordhoogte van 118 biljoen euro.