Spring naar de content

Terugkijken: Erik van der Wurff en Herman van Veen over hun samenwerking

Pianist en componist Erik van der Wurff, die 52 jaar samenwerkte met Herman van Veen, is maandagavond overleden. Dat meldt Van Veen dinsdag. Van der Wurff, die aan kanker leed, is 69 jaar oud geworden. Voor zijn werk ontving hij een Edison, de Louis Davidsprijs, een Gouden Harp en de Gouden Notekraker. In 2009 werd de artiest koninklijk onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Tweeënvijftig jaar waren we onderweg naar ergens om er te gaan spelen, tweeënvijftig jaar waarin ik zijn zanger was en hij mijn pianist’, schrijft Herman van Veen op Facebook in een gedicht ter ere van Van der Wurff. In aanloop naar een nieuwe serie optredens in koninklijk theater Carré in 2013, waar ze zo’n 500 keer samen optraden, zaten Van Veen en Van der Wurff aan tafel bij De Wereld Draait Door.

Van der Wurff over zijn ambities destijds: ‘Ik wilde pianist worden, maar niet zoals je het op het conservatorium wordt opgeleid. Dus ik liep daar eigenlijk met geheime gevoelens rond. En ik ontdekte na een week of twee dat dat ongeveer bij hem (Van Veen, red.) ook zo was.’

Over de samenwerking tussen Van Veen en hem, en hoe het is om altijd tegen de rug van de frontman aan te moeten kijken: ‘Ik zeg altijd: als ik naar zijn billen kijk, dan weet ik hoe ik moet spelen.’

Herman van Veen op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk wanneer hij het meest trots was op Van der Wurff: ‘Dat kan ik niet beantwoorden. Hij is zo, zo thuis bij mij, dat zou hem geweldig tekort doen.