Spring naar de content

Nederland verontwaardigd over uitzetting Afghaanse tolk. Een klein deel althans.

Abdul Amadzai werkte jarenlang als tolk in Afghanistan. Niet alleen voor het Amerikaanse leger, maar ook voor ‘onze jongens’ in Uruzgan. Momenteel woont Amadzai in Limburg, in een asielzoekerscentrum. Maar zeer waarschijnlijk niet meer voor lang: woensdag weigerden VVD en PvdA over zijn asielaanvraag in debat te gaan. Nederland is verontwaardigd. Een klein gedeelte althans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Tijdens zijn werkzaamheden in Afghanistan werd de tolk gefilmd door een camera van de BBC, en die beelden werden verwerkt in een documentaire. Dat bracht Amadzai, 31 jaar oud, in een gevaarlijke situatie. Zó gevaarlijk, dat men zijn broer, die ze voor Abdul aanzagen, vermoordde. Daarop vluchtte de tolk, net vader geworden van een kindje, naar Noorwegen. Maar daar werd zijn asielaanvraag afgewezen, omdat hij er geen werk had.  En dus besloot Amadzai het in Nederland te proberen. Een land waarvoor hij jaren had getolkt, immers.

Maar ook hier kreeg de Afghaanse tolk te horen dat er geen plaats voor hem is. “Het enkele feit dat iemand (…) voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, is onvoldoende om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van asielaanvraag over te nemen”, schreef staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) vorige week aan de Tweede Kamer.

Daarop vroeg D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma een spoeddebat aan, maar hij zag zijn voorstel vandaag dus sneuvelen, doordat VVD en PvdA het debat blokkeerden.

De afgelopen dagen werd er veel over de Afghaanse tolk gepraat en geschreven. Maar de discussie kwam te laat op gang, zo lijkt nu. Ook de petitie die voor Amadzai werd opgezet lijkt niet genoeg handtekeningen op te leveren. Woensdagmiddag waren er een klein 6000 verzameld. Dat zijn er, zoals een NRC-columniste dinsdag opmerkte, zo’n 10.000 minder dan voor de kat Smokey, die uit een Amsterdams café wordt geweerd vanwege een etensbakje in de keuken…

Onderwerpen