Spring naar de content

Gijzelthriller ‘Bloedlink’: verre van origineel, maar verrassend tot de laatste minuut

“Moet je naar het toilet, geef dan een seintje. Schreeuw niet, want dan maken we je dood. Als je meewerkt, is het zo voorbij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Dat wrede commando krijgt Laura Temming (gespeeld door aanstormend talent Sarah Chronis) te horen van twee mannen met bivakmuts zodra ze ontwaakt in een donkere kamer, vastgebonden aan een bed. Haar vader staat in de Quote, zij dient als middel om een deel van zijn kapitaal los te peuteren.

Het bekende scenario ‘rijkeluisdochter valt ten prooi aan gewetenloze criminelen’ dient als vertrekpunt van Bloedlink, de nieuwe film van Alles is Liefde-regisseur Joram Lürsen. De film opende gisteravond het Nederlands Film Festival, een startschot van jewelste.

Lürsen dient de kijker direct een adrenaline-injectie toe, in de vorm van een dialoogloze openingsmontage waarin we de twee ontvoerders, Victor en Rico, de voorbereidingen zien treffen voor hun ambitieuze ontvoering. Het markeren van een rendez-vous-plek in het bos, de aanschaf van een bed, het isoleren van de vervallen flatwoning waarin dat bed komt te staan. Het plan oogt waterdicht.

Victor, gespeeld door een immer intimiderende Tygo Gernandt, is de dominante van de twee. Hij deelt de orders uit, hij blijft scherp, op het paranoïde af. Rico, een rol van Marwan Kenzari, is de volgzame handlanger, die zich laat leiden door sentiment. Althans, dat is wat de kijker geacht wordt te denken. Want zodra de heren hun plan om vier miljoen euro losgeld te bemachtigen in werking stellen, begint een spel van list en bedrog. Zowel tussen de drie personages onderling als tussen de Lürsen en de kijker. Lürsen weet de achtergrondinformatie van de personages en hun motieven kundig te doseren. Bodem na dubbele bodem, plotwending na plotwending, verrassing na verrassing.

Ondanks die verrassingen is het scenario van Frank Ketelaar verre van origineel. Het is een nauwkeurige kopie van de veelgeprezen Britse film The Disappearance of Alice Creed. Niet alleen is een aantal sets nagebouwd, maar verscheidene scènes bevatten identieke shots en dialogen. Al was de goulash die Viktor en Rico hun gevangene voeren  in het Britse origineel dan minestronesoep

Desondanks stelt Bloedlink bepaald niet teleur. De dynamische driehoeksverhouding tussen gijzelnemers en gegijzelde wordt uiterst enerverend vertolkt. Wees gewaarschuwd: Bloedlink bevat het nodige gekanker, gerochel en al dan niet functioneel naakt. Maar een ontvoering is nu eenmaal geen picknick. En als u meewerkt, is het zo voorbij.

Bloedlink draait vanaf 25 september in de bioscoop.