Spring naar de content

De wetenschap vraagt zich af… wanneer is een stad een stad?

Een stad. Geografen hanteren er criteria voor. De Van Dale en het Centraal Bureau voor de Statistiek eveneens. En we kennen nog zoiets als stadsrechten. Maar als je een definitie moet toekennen aan zo een complex systeem, welke aspecten neem je dan mee in de overweging? Zijn dat geografische kenmerken, sociale kenmerken, of benader je zo’n kwestie vanuit planologisch opzicht?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Natuurkundigen Geoffrey West en Luis Bettencourt van het Santa Fe Institute analyseerden data van steden over heel de wereld om te vinden wat al die systemen met elkaar gemeen hebben. Ze trekken de vergelijking met een ecosysteem zoals een mierenhoop, en een informatiesysteem zoals ons brein.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het volgende filmpje wordt hen als experts een ogenschijnlijk eenvoudige vraag voorgeschoteld: wat is een stad dan eigenlijk?

Onderwerpen