Spring naar de content

Moeder 19-jarige Britse Syriëganger woedend op douane

De moeder van de Britse tiener Ibrahim Kamara (19), die zeer waarschijnlijk is omgekomen door de Amerikaanse luchtaanvallen op ISIS-doelwitten, is woedend op de douane en paspoortcontrole. Die zouden de jongen veel te makkelijk het land uit hebben laten gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Ibrahim Kamara reisde af naar het MIdden-Oosten met een paspoort dat hij had gestolen van zijn 15-jarige broertje. “Wat me het meest shockeerde was de gang van zaken op het vliegveld. Jonge jongens die zo’n reis maken en niemand die iets doorheeft. Met paspoorten die nauwelijks met hun gezichten overeenkomen”, zo vertelt ze aan Sky News.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De uit Brighton afkomstige familie Kamara moest de dood van zoon Ibrahim ontdekken via Facebook. Hij kwam om door Amerikaanse bombardementen, vlakbij Aleppo. Moeder Kamara begreep niets van haar zoon, toen hij naar het oorlogsverbied vertrok. “Hij was een respectvolle jongen, die nooit ruzie maakte. Een doodgewone tiener die je, net als andere jongens van zijn leeftijd, soms ’s ochtends wakker moest maken om te zeggen dat hij te laat kwam voor school.”

Ze wist dat Ibrahim zich erg kwaad kon maken om wat er zich in Syrië afspeelde, maar dat hij zou vertrekken had ze nooit aan zien komen. “Hij kreeg van veel mensen adviezen. Van de lokale imam, van mensen die ik ken. Iedereen zei dat dit geen goed idee was, maar Ibrahim wilde niet luisteren.”

1411600905398_Image_galleryImage_Shows_Sulaiman_Hakeem_Kam

Mevrouw Kamara was boos op haar zoon. “Ik kon niet geloven dat hij mij en zijn broers de rug toekeerde en besloot te vertrekken. Mensen om hem heen, die om hem geven.”

In totaal zijn er zo’n 12.000 buitenlandse strijders in Syrië, waaronder zo’n vijfhonderd Britten. Volgens David Cameron gaat het om een klein leger gebrainwashde fanatiekelingen, die hun eigen land kwaad willen doen. De Britse douane heeft nog niet op de beschuldigingen geerageerd.

Onderwerpen