Wolharige mammoet gaat onder de hamer

Paul Geraedts 25 sep 2014 Economie

In de veilingwereld worden af en toe curieuze dingen aangeboden. Wie diep in de buidel kan tasten, is in staat af en toe iets unieks op de kop tikken.

En het moet gezegd, met het volgende decoratiestuk van formaat maakt u waarschijnlijk echt de blits. Een Brits veilinghuis genaamd Summers Place Auctions biedt namelijk het (bijna) complete skelet van een wolharige mammoet aan, voor het luttele openingsbod van 150.000 Britse ponden (190.000 euro, met de huidige koers).

Voor de gelukkige nieuwe eigenaar van het skelet, waar overigens nog een naam voor bedacht mag worden, is het wel te hopen dat hij of zij een hoog plafond heeft. Het dier is namelijk zo’n drieënhalve meter hoog en vijfenhalve meter lang. Maar dan heeft u ook wat: want de oer-olifant is namelijk een van de weinige complete skeletten die ooit ter veiling is aangeboden.

Het skelet van de wolharige mammoet Via Summers Place Auctions
Het skelet van de wolharige mammoet                                           Via Summers Place Auctions

Hoewel, compleet? Het beest mist een tweetal teenkootjes, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk geen criterium zijn om af te dingen op de prijs. De mammoet komt volgens de veilingsite uit een ‘Oost-Europese privé-collectie’ en is speciaal voor de verkoop in elkaar gezet.

Het gaat het om een volgroeid mannetje, dat waarschijnlijk zo’n zes ton woog in zijn gloriedagen tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Mocht u nu geïnteresseerd zijn, op 26 november gaat hij onder de hamer in het Engelse Billinghurst.

Reageer op artikel:
Wolharige mammoet gaat onder de hamer
Sluiten