Zien: elektriciteit opwekken door middel van wapperende vlaggen
Het opwekken van elektriciteit kan op veel manieren, en het wisselvallige weer van de afgelopen dagen (lees: herfst) leert ons dat Nederland bij uitstek geschikt is voor het opwekken van energie uit wind. Dit gebeurt dan ook op steeds grotere schaal, de regering heeft als doel in het jaar 2020 minstens 14 procent van alle energie duurzaam op te wekken.
Bij windenergie denken we vaak aan enorme windmolenparken, die met name in de Waddenzee gerealiseerd worden. Maar het kan blijkbaar ook anders, want alles dat beweegt brengt immers energie voort. De kunst is alleen om die energie op te vangen.
Een groep onafhankelijke wetenschappers heeft een volledig nieuwe manier van windenergie oogsten bedacht. Door middel van een wapperend vlaggetje dat wrijving veroorzaakt tegen een metalen plaatje komt er elektrische stroom vrij, die vervolgens gebruikt kan worden.
Het team publiceerde zijn bevindingen op de website Nature Communications. In principe werkt het systeem hetzelfde als de statische elektriciteit die vrijkomt wanneer er met een ballon over iemands hoofd gewreven wordt. De vlaggetjes zijn voor dit doel speciaal gefabriceerd van polyester, dat gecoat is met goud, een van de best geleidende metalen (alleen zilver en koper geleiden beter). Het experiment is tot dusver alleen in het klein (met vlaggetjes van zo’n 12,5 bij 10 centimeter) uitgevoerd, en volgens de wetenschappers zouden er op deze schaal duizenden van deze vlaggetjes nodig zijn om een 10-watts led-lamp te laten branden.
Nog een hoop werk aan de winkel dus om het effectiever te maken.