Spring naar de content

Kinderarbeid op de catwalk?

Terwijl de meiden van Holland's Next Top Model op snoeiharde wijze kennis maken met het vak topmodel, stelen op de catwalks van Milaan en Parijs diverse 14-jarige meisjes de show. Is het bestaan van een model dan heus niet zo zwaar? Of hebben we te maken met kinderarbeid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De 14-jarige Roos Abels uit Purmerend trok de aandacht toen ze op de catwalk stond voor het grote Italiaanse modehuis Prada en voor Giamba van modeontwerper Giambattista Valli. Ze opende en sloot de catwalk, en kreeg zodoende al snel de internationale pers op haar dak als 'model van de toekomst'.

De Volkskrant vroeg zich af hoe jong een model mag zijn voor ze aan de slag gaat. Hoewel het voor veel meiden als bekend een droom is om model te worden, horen 14-jarigen ook en vooral bezig te zijn met puberen, huiswerk maken en voor het eerst verkering krijgen. Daarnaast viel het woord 'kinderarbeid', want zoals we kunnen zien achter de schermen bij Holland's Next Top Model komt er bij het beroep van een model nogal wat kijken.

"Als een meisje van haar ouders en school toestemming krijgt om één of twee dagen les te missen, dan vinden wij dat geen groot probleem. Wij zien dat als iets heel anders dan fulltime modellenwerk", zo verklaart het managementbureau van Abels.

De directeur van RPH Modelmanagement, Renate Peters-Huisman, neemt liever geen modellen aan van onder de 16 jaar. 'Ik kan uit ervaring vertellen dat de meeste meisjes in dit vak sterker in hun schoenen staan op 16-jarige leeftijd dan wanneer ze 14 jaar zijn. Als ze 16 jaar zijn, hebben ze vaak nog maar één jaar school en kunnen ze hun carrière langzaam opbouwen. Alhoewel een bedrijf als Prada met jongere modellen blijft werken, zijn veel andere bureaus juist op zoek naar oudere modellen."

In New York bestaan al langer protesten tegen het gebruik van modellen onder de 16 jaar. Onderzoek van The Model Alliance wijst uit dat ruim de helft al met modellenwerk begint voor hun zestiende. De groep gaf in 2012 aan dat het kinderarbeid en seksuele intimidatie tegen wil gaan, bij monde van model Sara Ziff. "In onze branche wordt gesold met de werkomstandigheden en bij uitbreiding met de mensenrechten. Jonge meisjes zijn nu eenmaal makkelijk beïnvloedbaar. Onder het mom van een portfolio uit te bouwen, werken ze de eerste jaren als het ware gratis."

De verhalen over uitbuiting en misbruik komen het Vlaamse ex-fotomodel Emma Gelaude (27) bekend voor. 'De goedbetaalde topmodellen, die in perfecte omstandigheden werken, vormen de minderheid. De rest moet knokken voor opdrachten", zo vertelt ze in een artikel in Het Nieuwsblad, dat over werkomstandigheden van modellen gaat.

Onderwerpen