Spring naar de content

Nieuwe voorzitter voetbalclub: een overjarige rockster die leeft voor groene energie

Dale Vince ziet eruit alsof hij rechtstreeks van de reünietour van een redelijk bekende band uit de jaren zeventig komt: het haar net wat te lang, de groeven net wat te diep, de glimlach net wat te breed. Denk: Richard Branson.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Maar Dale Vince komt niet uit een rockbandje, en hij heeft ook geen eigen platenmaatschappij met bijpassende luchtvaartmaatschappij of een eigen ruimteprogramma.
Dale Vince is eigenaar van Forest Green Rovers, ’s werelds groenste voetbalclub.

Ecotricity
Ooit was hij een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken – hij begaf zich onder meer een tijdje met wisselend succes in de naar wierook meurende wereld van de New Age – tot hij zich op een dag bekeerde tot de religie waar hij tot vandaag trouw aan is: groene energie.

Hij begon op zolder, als eigenaar van 53 windmolens. Inmiddels werken er voor Ecotrocity zo’n 300 mensen en draait het bedrijf een jaaromzet van vijftig miljoen pond.
Om de rest van de wereld ook een beetje milieubewustzijn aan het verstand te peuteren, heeft Vince van zijn winsten niet zo lang geleden een voetbalclub in een lagere Engelse divisie (om precies te zijn: de Blue Square Bet Premier) aangeschaft. De club gaat inmiddels door het leven als de Forest Green Rovers en moet het uithangbord voor Vince’ groene golf worden: het dak van het stadionnetje is bezaaid met zonnepanelen, in en rond het veld worden uitsluitend nog vegetarische snacks en maaltijden verkocht, de grasmat is van organisch gras en zelfs de grasmaaier rijdt op zonne-energie.
De volgende stap voor Ecotrocity is om de hele wereld aan de elektrische auto te krijgen. Ook daarvoor heeft Vince reeds de perfecte sandwichman gevonden: zijn grote vriend Gary Neville, Engelands meest milieubewuste ex-voetballer. Of: Engelands enige milieubewuste ex-voetballer.

Geen oliesjeik
Of het lukt? Wie zal het zeggen. Feit is dat er in het leven van Dale Vince vrij veel mislukt is, maar ook brokkenpiloten blijven wel eens op de been. Hoe dan ook: het is in elk geval weer eens wat anders dan een oliesjeik die voor z’n lol wat knutselt met een voetbalclub.