Spring naar de content

Voetbal: Cocu woedend op machteloos PSV, Twente vindt aansluiting met de top

Zondagmiddag werden de laatste vier wedstrijden in de zevende ronde van eredivisie gespeeld, waarbij onder meer koploper PSV in actie kwam tegen sc Heerenveen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Eindhovenaren leden voor de tweede keer op rij een nederlaag in een uitwedstrijd. Op bezoek bij sc Heerenveen ging de nummer 1 van de ranglijst met 1-0 onderuit, door een treffer van Daley Sinkgraven. PSV had de tweede nederlaag van het seizoen volledig aan zichzelf te wijten. Het speelde geruime tijd tegen tien man, maar wist die overtalsituatie geen moment uit te buiten.

Nadat PSV zelf ook een speler was kwijtgeraakt met rood (Joshua Brenet), gaf het de wedstrijd zelfs nog volledig uit handen. Sinkgraven, de uitblinker aan Friese zijde, bezorgde Heerenveen de volle buit. Het machteloze PSV had 2 weken geleden ook al verloren bij PEC Zwolle.

De normaal introverte Phillip Cocu was na de wedstrijd woest op zijn team dat volgens de oefenmeester ‘op alle fronten tekort was geschoten’ en ‘echt door de ondergrens was gezakt.’

FC Groningen
FC Groningen won zondag in een vooral na rust aantrekkelijke thuiswedstrijd van Willem II. Het duel in de Euroborg eindigde in 1-0, het enige doelpunt viel na een half uur uit een benutte strafschop van Michael de Leeuw na hands van Jerson Cabral. Voor de Groningers is het de zesde thuiszege op rij.

In de slotfase joegen de Tilburgers op de gelijkmaker en was Willem II ook beter. De beste mogelijkheid was een kwartier voor tijd voor Stijn Wuytens, die de bal tot zijn afgrijzen net naast de paal schoof. Een schot van Bruno Andrade na een mooi overstapje van invaller Ali Messaoud belandde even later in handen van Padt. Aan de andere kant was een vrije doorgang niet besteed aan Nick van der Velden, die twijfelde en met een half geraakt schot aflegde op een nog niet gearriveerde ploeggenoot.

FC Groningen klimt door de zege naar de 7e plaats, terwijl Willem II drie plekken lager uitkomt.

FC Twente
FC Twente heeft zondag aansluiting gekregen bij de top in de eredivisie door voor eigen publiek met 3-1 te winnen van FC Utrecht. De Tukkers bleven daarmee voor de 25e competitiewedstrijd op rij ongeslagen in de eigen Grolsch Veste. Al na 5 minuten lichtte 1-0 op op het scoreboard, nadat Ebecilio met een fraaie vrije trap van ruim 20 meter de bal over de muur naar de linkerbovenhoek schoot.

Na een matig tweede deel van de eerste helft en werd FC Utrecht offensief versterkt met Gyrano Kerk, die zijn eredivisiedebuut mocht maken. FC Twente wankelde tijdelijk, maar trok wel aan het langste eind. Dat was te danken aan één scherpe tegenstoot die Castaignos vrij voor Ruiter bracht. Zijn stiftje was waarschijnlijk naast gegaan, maar Christian Kum frommelde de bal alsnog ongelukkig binnen: 2-0. Ayoub maakte met een formidabele knal via een Twents been de laatste 20 minuten de moeite waard. Maar een punt leverde het niet op voor de Utrechters. FC Twente stijgt door de overwinning naar de vijfde plek in de eredivisie.

SC Cambuur
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen kon na het gelijkspel zondag van Excelsior tegen SC Cambuur wel leven met de uitslag (1-1). ,,We waren allebei één helft de betere ploeg, dan is 1-1 wel terecht”, zei de coach bij FOX Sports.

Excelsior leek na een uur op 2-0 te komen, maar een treffer van Jeff Stans werd afgekeurd omdat Tom van Weert hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Dijkhuizen kon daar naar eigen zeggen niet inhoudelijk op in gaan. ,,Ik ben een leek op het gebied van spelregels. Ik dacht zelf dat het geen hinderlijk buitenspel was, maar ik heb er niet veel verstand van. Als de scheids de goal toekent, denk ik wel dat het klaar was.”

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur, dat knap in de bovenste regionen van de eredivisie meedraait, was geschrokken van het optreden van zijn ploeg in de eerste helft tegen Excelsior. ,,We waren niet scherp genoeg. We hebben zelfs geluk gehad, want het had zo 2 of 3-0 voor Excelsior kunnen staan”, aldus de coach.

De Jong zag al bij de warming-up dat niet iedereen scherp was. ,,Ik kon dat daarna niet meer omdraaien, dat is ook iets ongrijpbaars. Ik heb ook op het punt gestaan om er al in de eerste helft twee te wisselen. Het gaat toch om 3 punten. Uiteindelijk kan ik met een punt goed leven, want we hadden het niet verdiend om hier te winnen.”

De stand in de eredivisie is nu als volgt (tussen haakjes het aantal punten na zeven gespeelde wedstrijden):

01. PSV  (15)
02. Ajax (15)
03. PEC Zwolle (15)
04. sc Heerenveen (14)
05. FC Twente (13)
06. AZ (12)
07. SC Cambuur (12)
08. FC Groningen (12)
09. FC Utrecht (10)
10. Willem II (9)
11. Excelsior (9)
12. Feyenoord (8)
13. Vitesse (8)
14. NAC Breda (8)
15. ADO Den Haag (6)
16. Go Ahead Eagles (5)
17. FC Dordrecht (5)
18 Heracles Almelo (0)