Spring naar de content

Hoogleraar: ‘GeenStijl is ziekte in de samenleving’

Om de zoveel tijd roept er weer eens iemand dat weblog GeenStijl het kwaad van de moderne tijd is, of woorden van gelijke strekking. Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering aan de Tilburg University, is het meest recente geval. Hij noemt het blog ‘een soort van ziekte in de samenleving’ en noemt de scribenten ’geweldplegers’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De hoogleraar doet zijn uitspraken in een interview met website Nieuwwij, die de komende weken met diverse deskundigen de rol van GeenStijl in onze samenleving gaat bespreken. Blommaert trekt fel van leer tegen de site, die zichzelf ‘tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’ noemt. Zo zegt hij onder meer dat hij verbijsterd is dat de politiek er niets aan doet. GeenStijl grossiert volgens Blommaert in ‘een vorm van geweld die op een zeer onrechtvaardige manier slachtoffers maakt’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ook houdt hij het blog verantwoordelijk voor de verruwing van de maatschappij. “GeenStijl leert zijn lezer dat schelden dé manier is om te communiceren over welk thema ook. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat je nu in de publieke ruimte onverbloemd racistische dingen mag zeggen, beschuldigingen mag uiten zonder enkel bewijs, en mensen en hele bevolkingsgroepen mag beledigen naar hartelust. Dit effect zie je terug op alle fronten: je hoort het terug in de Tweede Kamer, bij de NOS en andere media. De maatschappij verruwt en GeenStijl heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.”

‘Wat GeenStijl doet is een misdrijf’
Tot slot stelt hij voor om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting te beperken en blogs als GeenStijl een halt toe te roepen. “We zitten opgezadeld met een compleet verkeerd idee van vrije meningsuiting. Meningsuiting is in geen enkele samenleving vrij, en dat is maar goed ook. Je mag niet zomaar liegen, iemand valselijk beschuldigen of beledigen – daar zijn wetten voor. GeenStijl doet dit allemaal ongestraft. Het verbale geweld op dit blog ís per definitie een vorm van geweld, met alle slachtoffers van dien. Wat zij doen is een misdrijf, en ik vind dat dan ook compleet onaanvaardbaar.”

“GeenStijl moedigt asociaal gedrag aan, verruwt de communicatie en samenleving en verspreid leugens als ware het waarheden. Ze zijn geweldplegers; waarom zou je dat niet serieus nemen?”

GeenStijl zou GeenStijl trouwens niet zijn als het er niet op een tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende manier op zou reageren.