Spring naar de content

Schokkend: uitgehuwelijkte Nederlandse meisjes niet geholpen door ambassades

Het aantal meisjes en vrouwen dat wordt uitgehuwelijkt is veel groter dan tot nu toe gedacht. Uit een rondvraag van het Verwey-Jonker Instituut onder ruim 500 professionals is een schatting gemaakt over de totale omvang. Die ligt tussen de 674 en 1914 keer in de jaren 2010-2012, fors meer dan de registratie van 181 gedwongen huwelijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Bovendien worden de meisjes niet goed geholpen wanneer ze hulp vragen bij de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert door te stellen dat ‘de mogelijken om consulaire bijstand te verlenen soms worden begrensd door het lokale rechtssysteem. In die gevallen kijkenambassades met zorg, inzet en creativiteit naar mogelijkheden om binnen de lokale context al het mogelijke te doen.’

In Nieuwsuur zijn vanavond twee Nederlandse slachtoffers, 'Sarah' en 'Alya'. Beiden zijn diep teleurgesteld in de Nederlandse ambassade, die hen weigerde te helpen toen zij werden gedwongen om te trouwen. Sarah overweegt een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen omdat de ambassade niets heeft gedaan toen ze tegen haar wil werd vastgehouden, uitgehuwelijkt en gedwongen om seksuele handelingen te ondergaan.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft mondelinge vragen aangemeld.