Spring naar de content

‘The Maze Runner’ verovert bioscopen ten koste van Nederthriller ‘Bloedlink’

De nieuwste Joram Lürsen, Bloedlink, was vorige week woensdag de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. (Leest u hier ons oordeel.) Een dag later ging de film landelijk in première. Maar een kassucces werd het niet onmiddellijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De Nederlandse bioscoopganger kwam het afgelopen weekend namelijk vooral af op The Maze Runner, het eerste deel in een filmreeks van 20th Century Fox, gebaseerd op de gelijknamige jeugdboeken van James Dashner. Deel een (deel twee moet volgend jaar september in de bioscopen draaien) bracht dit weekend een slordige 688 duizend euro op. Ook in de Verenigde Staten bereikte de film de toppositie in zijn eerste weekend.

Maar enige nuance is wel op zijn plek. The Maze Runner werd namelijk op 95 bioscoopschermen in Nederland vertoond; Bloedlink maar op 58 schermen, met een opbrengst van 95 duizend euro.

Daarbij beleefde deze week nog een andere productie van eigen bodem zijn première: Pijnstillers, de verfilming van het gelijknamige boek van Carry-Slee. Deze film was op 117 schermen te zien en passeerde Bloedlink dan ook met gemak. (Noot: per scherm bracht Bloedlink gemiddeld meer geld op dan Pijnstillers.)

Nog een nieuw gezicht: dat van Denzel Washington, als gepensioneerd agent die de Russische maffia bevecht, in The Equalizer, een remake van de jarentachtigserie. The Equalizer was dit weekend goed voor zo’n 460 duizend euro.

Bioscooptop-10

1 (-) The Maze Runner
2 (-) The Equalizer
3 (1) Let’s Be Cops
4 (-) Pijnstillers
5 (2) If I Stay
6 (-) Bloedlink
7 (3) Deliver Us From Evil
8 (5) A Most Wanted Man
9 (11) Boyhood
10 (4) Guardians of the Galaxy

Bron: Nederlandse Film Distributeurs