Deze man redde twee miljoen levens

Annelies Beltman 30 sep 2014 Leven

Hij wordt wel ‘de man met de gouden arm’ genoemd. Inmiddels heeft hij meer dan twee miljoen pasgeboren baby’s het leven gered, en het enige wat hij daarvoor deed was bloed doneren. Australiër James Harrison (77) heeft al meer dan duizend keer bloed gegeven, en dankzij een zeldzame antistof in zijn bloed, bleek dat in veel gevallen een levensreddende daad.

Op zijn veertiende onderging Harrison een borstoperatie, waarbij hij dertien liter bloed kreeg toegediend om in leven te blijven. Hierdoor realiseerde hij zich hoe belangrijk bloeddonaties zijn, en hij nam zich voor zodra hij achttien was bloed te gaan geven. Bij de bloedbank ontdekte men zijn antistof, een uniek enzym dat helpt tegen resusantagonisme, een ernstige vorm van bloedarmoede die bij pasgeborenen kan leiden tot hersenbeschadiging of zelfs overlijden.

Na deze ontdekking sloten onderzoekers direct een goede levensverzekering af voor Harrison, voor een waarde van een miljoen dollar. Zijn bloed wordt gebruikt voor speciale levensreddende injecties. Hij heeft er zijn eigen dochter mee kunnen redden, maar daar is het niet bij gebleven:

59 jaar lang gaf hij om de paar weken bloed. Bij elkaar opgeteld komt hij uit op meer dan duizend donaties, en daarmee zou hij naar schatting 2,4 miljoen baby’s hebben gered.

En Harrison denkt nog niet aan stoppen. Zelfs op vakantie geeft hij bloed. Een echte held? Zelf vindt hij van niet: het bloed geven is voor hem een routineklus geworden. “An hour of your time is a lifetime for someone else,” zegt hij. En zo is het.

200817-james-harrison

(foto via.)

Reageer op artikel:
Deze man redde twee miljoen levens
Sluiten